Реклама / Ads
3| 3060 |15.12.2022 НОВИНИ

Двама членове на СЕМ поискаха оставката на Соня Момчилова, но без успех

.
Двама членове на Съвета за електронни медии поискаха оставката на Соня Момчилова като председател на медийния регулатор. Тя е “за цялостно творчество”, а зад това искане стоят Симона Велева и Пролет Велкова.
 

Основната причина са публичните изяви на Момчилова, които компрометират целия СЕМ.

Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", включително за това, че войната в Украйна е оправдана.

Велева се мотивира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ". Самата тя определи поисканата й оставка и дебатите около нея като “другарски съд”.

 

Момчилова стана член на СЕМ от квотата на президента Румен Радев. Оставката й бе поискана и от Асоциацията на европейските журналисти.

 

Срещу нея реагираха и от организацията “Репортери без граници” заради острите й реакции спрямо Мария Черешева - журналистката, част от международния екип, разследващ случващото се по българо-турската граница. Момчилова не изрази съжаление за случилото се, а напротив - според нея разследването не отговаряло на “базови журналистически стандарти” и поставяло в оправдателен режим държавни институции.

 

Според твърденията на Момчилова, пишат от ClubZ, позицията на МВР не била отразена в разследването, защото никой не потърсил пресцентъра на силовото ведомство. Това обаче не отговаря на истината - в материала на Мария Черешева е отразена позицията на МВР.

 

Момчилова бе подкрепена от другия член на СЕМ от президентската квота - Габриела Наплатанова. Галина Георгиева, която бе избрана от предишното НС с гласовете на ГЕРБ и ДПС) също застана на страната на шефката на медийния регулатор

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3346 |12.12.2022 Съдът даде ход на делото Семерджиев, поискаха му 1,25 млн. кръвнина . 0| 3076 |08.12.2022 МВР на Чешката република: България и Румъния са готови да станат членове на Шенген . 0| 3356 |01.12.2022 Продължава издирването на двамата мъже в езерото Мандра . 0| 3295 |30.11.2022 Двама шофьори окончателно са оправдани за 700 кг. наркотик, Борисов се хвалеше с делото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads