Реклама / Ads
3| 4553 |23.09.2012 НОВИНИ

Двама посланици, свързани с ДС, удържат постовете

.
Двама посланици с минало в Държавна сигурност ще бъдат пощадени от външно министерство. Николай Младенов взел решение да ги остави, защото бил доволен от работата им.
 

Въпреки че МВнР даде заявка, че ще прибере в София всички бивши агенти на ДС, шефовете на мисиите ни в Турция и в Косово - Красимир Тулечки и Боби Бобев, ще останат на постовете си, пише в. „Телеграф". И двамата бяха пратени зад граница през 2010 г., или имат още по около 2 г. до изтичане на мандатите им. „Като им дойде времето, тогава ще бъдат прибрани", каза говорителят на Външно Весела Чернева. Неофициално от ведомството коментираха, че дипломат №1 Николай Младенов е взел решение да ги остави, защото бил доволен от работата им, а и правителствата в Анкара и Прищина нямали нищо против агентурното им минало.
 

След като Комисията по досиетата обяви имената на над 100 души в системата на МВнР, около 40 от които действащи титуляри на мисии като бивши сътрудници на репресивния комунистически апарат, Младенов опита с промени в Закона за дипломатическата служба и в Устройствения правилник на МВнР да забрани агенти на ДС да заемат висши длъжности във ведомството. Въпреки че Конституционният съд отмени тези текстове, дипломат № 1 прекрати на порции задграничните командировки на 30-ина посланици и дълго време те стояха в София без работа. „Телеграф" обаче научи, че голяма част от отзованите са били пратени отново зад граница на различни служби, не като титуляри на мисии.
 

Над 10 мисии пък чакат предложения за нови посланици, след като мандатите на старите им са изтекли и в момента се управляват от временно управляващи. Сред тях са задграничните ни представителства в Канада, Иран, Беларус, Ливан и др.

Очаква се да бъде предложено и ново име за посланик във Ватикана, след като папският престол отхвърли номинацията на Кирил Маричков-младши заради гей сцена в романа му „Пътят на беглеца".

Другата седмица пък, в сряда, новият ни посланик в Москва - Бойко Коцев, най-сетне ще връчи акредитивните си писма. Той бе предложен още през февруари. От МВнР обясниха, че забавянето се дължало на това, че руският президент Владимир Путин имал само три дати в годината за церемонии по връчването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5947 |18.09.2012 Двама младежи загинаха при жестока катастрофа . 4| 5634 |08.09.2012 Двама полицаи ранени при бой между футболни фенове . 1| 5200 |01.09.2012 Шофьор на автобус рани двама . 17| 9371 |23.08.2012 Бившият зам.-министър Красимир Катев уби двама на пътя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads