Реклама / Ads
12| 2963 |13.09.2024 НОВИНИ

И двамата пилоти са загинали при катастрофата със самолет L-39ZA на Граф Игнатиево /видео/

.
L-39ZA
Днес, при тренировка за утрешното авиошоу, на територията на авиобаза Граф Игнатиево се е разбил военен самолет L-39ZA от състава на българските ВВС.  Според информация на ПАН БГ са загинали и двамата летци в самолета.
 

Най-вероятно пилотите са изпуснали контрола на машината. Тя се е наклонила с носа напред и е паднала.

 

Не е изключено да става въпрос за сложна маневра, дори за много ниско прелитане на самолета. На кадрите се виждат сложни заходи на самолета.

 

От командния пункт наредили напилотите да направят няколко ефектни маневри и след това да кацат. При една от тях самолетът се озовал в близката гора. Пилотите не са имали време да реагират, тъй като са летели на малка височина. Причината изобщо не е в катапулта, както се твърди, а в липсата на време за реакция, казват авиатори.


.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военен самолет L – 39 ZA.

 

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации на база "Граф Игнатиево".


В момента се провежда разследване.

 

Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента.

 

L-39ZA Albatross е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет предназначен за първоначално и специално обучение, както и за усъвършенстване на летателните умения по бойно използване.

 

Те се управляват винаги от двама души - пилот и инструктур.

 

Създаден е в бившата Чехословакия с цел да замести учебно-тренировъчния самолет L-29 Delfin. Под ръководството на инж. Ян Влчек конструкторски колектив разработва прототипа на L-39 Albatros, който прави първия си полет през 1968 г., а серийното производство започва през 1974 г.

 

През 1986 година България поръчва 36 самолета. В момента на инцидентът на въоръжение у нас шест машини. През 2014 година са ремонтирани в България 6 изтребителя, останалите са спряни от летене. Преди няколко години два самолета бяха ремонтирани в Чехия и летящите в момента тренировъчни изтребители са напълно модернизирани.

 

В изпълнение на договор, сключен между българското Главно инженерно управление и Главното търговско управление на министерството на външната търговия на Чехословакия първите самолети започват да пристигат през 1986 г. във 2-ри учебно-боен авиационен полк в Каменец.

През март 1986 год. започва първоначалната подготовка за приучване на новия самолет. Тя се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в гр. Кошице. В продължение на два месеца група, съставена от летци и техници от състава на 2УБАП (учебно-боен авиационен полк) Каменец и ВНВВУ „Георги Бенковски“ преминават през интензивно обучение. Благодарение на високата квалификация на преподавателите за този изключително кратък срок групата успява да усвои самолет L-39 ZA. През месец май са допуснати до полети и експлоатация на самолета, след което се завръщат в България с отлични резултати.

 

Първият от общо 12 доставени самолета е зачислен през септември 1986 г. във 2УБАП Каменец. През 1987 г. пристигат още 6 самолета и тренажор TL-39, който е монтиран на летище Долна Митрополия.

 

Последният трагичен инцидент с военен самолет бе през юни 2021г. В нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение, изтребител МиГ-29 се разби в морето, след като поразил пусната мишена, която е била прекалено ниско.

 

Седмици по-късно се появи доклад от приключилото разследване на служба „Военна полиция“ на авиоинцидента, в който ясно прозираше опит отговорността да бъде прехвърлена изцяло на загиналия пилот. Това се съдържаше както в твърдението, че става дума на загуба на пространствената ориентация, така и че имало "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака". Разгледани са и още две версии. Първата от тях е отказ на авиационната техника в полет, а втората - разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. И двете обаче са отхвърлени като малко вероятни.

 

Проверяващите обясняват трагедията с оптическа илюзия, наречена „очарование“. Тя възниквала, когато пилотът концентрира цялото свое внимание само върху един обект или прибор и това било особено характерно при атака, когато вниманието се фиксира само върху целта. Проверяващите се позовават на доклад за проведени разследвания за катастрофи със самолети от ВВС на САЩ. Според него само за периода 1993 - 2000 г. по причини възникване на илюзии в полет загиват 19 пилоти на американски изтребители.


Прокуратурата ще трябва да продължи да разследва смъртта на пилота майор Валентин Терзиев, който загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение, съобщава Лекс.

Все пак сред съпътстващите причини бе посочена "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите"

 

За смъртта на Терзиев обвинения бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – зам.-началник на Щаба на ВВС по операциите, припомня изданието. И двамата бяха обвинени за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие. През есента на миналата година обаче прокуратурата сне обвиненията от двамата и прекрати разследването, а след това Военният съд в Сливен отмени постановлението, което прокуратурата протестира. През март 2024 г. Военно-апелативният съд окончателно отмени постановлението на Военно-окръжната прокуратура, с което разследването беше прекратено.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6917 |13.09.2024 И гаргите вече не се плашат от Путин, но той има от какво да се страхува. Педофил поискал убежище в Русия . 0| 2151 |13.09.2024 Двама обвинени след кражба на известен Banksy от лондонска галерия . 0| 2165 |13.09.2024 Първият сняг в Словения и Хърватия е факт. Идва ли към нас? . 0| 2144 |13.09.2024 Фон дер Лайен ще разговаря във вторник с ръководството на ЕП за структурата на новата ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads