Реклама / Ads
6| 2658 |14.09.2024 НОВИНИ

Тагарев: В последните 3 г. загубихме трима пилоти - твърде много. Това авиошоу не е трябвало да се провежда

.
"В последните 3 години загубихме трима пилоти. Това са твърде много катастрофи за тези години". Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев за катастрофата с учебния изтребител L-39 ZA, която се случи при подготовката за отбелязването на 20 години от членството ни в НАТО.
 

При полета загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров.





"Имайки предвид колко се лети в българската авиация, има много произшествия. В последните години загубихме трима пилоти. Тези катастрофи са твърде много за 3 години", заяви Тагарев пред БНТ.

 

"Проблемите са от най-различен характер. За съжаление, в предните два случая не се изясниха детайлно причините, което за мен е доста сериозен пропуск. Със сигурност в случая от 2021 г., ако се окаже че причината не е техническа, то тя ще е от човешки характер. За всички причини трябва да се работи да бъдат премахнати, но за тези, които са субективни, със сигурност трябва да се работи".

 

По думите на Тагарев не може да се каже отстрани каква е причината за инцидента, трябва да бъдат изследвани всички възможности. 

 

Той обаче заяви, че според него това шоу не е трябвало да се провежда предвид тежкото състояние на военната ни авиация, която едва изпълнява минималната си задача по охрана на въздушното ни пространство. Той освен това каза, че едва след катастрофата е станало ясно, че това авиошоу е посветено на 20 години от членството на България в НАТО. Според него първоначално авиошоуто е било посветено на 35 години от въвеждането в експлоатация в България на самолетите МиГ-29.

 
Тагарев подчерта, че в последните три години България е загубила трима пилоти, което е твърде много за такъв период. Той отбеляза, че при предишните два случая причините за катастрофите не са били напълно изяснени, което според него представлява сериозен пропуск. Според Тагарев, ако и тази катастрофа не е причинена от техническа неизправност, вероятно става дума за човешка грешка, а за такива проблеми трябва да се вземат допълнителни мерки за предотвратяване на бъдещи инциденти.

 

Той подчерта, че след смъртта на Васил Терзиев никой не е понесъл отговорност и според него, когато стават такива инциденти не може никой да не е отговорен за тях. Припомняме, че Терзиев  загина по време на нощно учение с изтребител МиГ-29, който падна на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла. По случая бяха обвинени двама военнослужещи за причиняване на смърт заради немарливост. През септември миналата година обаче Военната прокуратура прекрати разследването с мотив, че не може да се търси дисциплинарна отговорност от длъжностни лица от Военновъздушните сили заради изтекла давност.





Бившият министър заяви, че не може да се правят заключения относно причината за инцидента, без да се разгледат всички възможности. Според него, пилотите са изпълнявали сложен маньовър, и ако не е имало техническа неизправност или сблъсък с птица, възникват въпроси относно тяхната подготовка за такъв вид маньовър.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 34564 |14.09.2024 История, старателно прикривана от комунистическата пропаганда: СССР бомбардира България на 22 юни 1941 г. . 5| 2532 |14.09.2024 Прокопенко: 38 военнослужещи от "Азов" - у дома след над две години руски плен . 11| 2636 |14.09.2024 Огнян Минчев: Камала Харис победи Тръмп в дебата. Може да има жена в Белия дом . 10| 3412 |14.09.2024 Северна Македония не може да има претенции към Конституцията на България. А Силяновска дори ни търси обяснения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads