Реклама / Ads
0| 4296 |15.05.2022 НОВИНИ

Двата кораба с газ от САЩ пътуват, има къде да пристанат. „От коректност“ Петков пази в тайна цената и компанията

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали, знаем къде ще пристанат, знае се и цената. Подписан е директно с американска компания. Няма да кажа имена, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ. Това обяви пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков относно газовите доставки за страната ни.
 

„Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка“, обясни той.

 

По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

 

Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. По думите му с това държавата е загубила стотици. „По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром”. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция“, каза той.

 

Във връзка с въоръжението в САЩ Петков е дискутирал възможността да ни бъдат предоставени самолети втора употреба заради закъснението на F-16: „Говорим за около шест. Надявам се да направим това съвсем скоро. Ако има някакви плащания, ще бъдат оперативни разходи“.

 

„Не се върви към Трета световна война“

 

Кирил Петков цитира европейски партньори и САЩ, които очакват войната да продължи няколко години.

 

„Това не е нещо, което ще свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че нашите интереси са защитени и не вкарваме държавата в допълнителна криза“, каза министър-председателят, който изрази увереност, че българското правителство в настоящия си състав е абсолютно правилното, с което да преминем през критичния за цяла Европа период. Според него не се върви към Трета световна война. Въпросът бил колко бързо може да бъде преодоляна сегашната криза.

 

„Ето я вратата“

 

Относно недоволството и протестите на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, смята той.

 

Кирил Петков коментира и записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме“. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата“. По думите му малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там“, добави премиерът.

 

„В дългосрочен план РСМ трябва да е в ЕС“

 

Според Петков всеки се опитва да продаде идеята за отстъпление или неотстъпление от позицията ни за Република Северна Македония. Истината обаче била, че в дългосрочен план РСМ трябва да е в ЕС.

 

„Правата на българите в РСМ пък трябва да бъдат защитени. Затова трябва да махнем политическата риторика и да се работи. Това правителство няма да направи нищо без българския парламент. Нищо скрито – покрито няма да се случи. Ние ще защитим изцяло нашия интерес“, категоричен бе премиерът.

 

По думите му дългосрочният ни интерес съвпада с този на Република Северна Македония. „Кой иска съсед, който да е беден, не в ЕС и със затворени граници. Ветото за РСМ ще бъде вдигнато, когато си свършим работата”, обяви министър-председателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3580 |13.05.2022 Петков: Хората на пристанището в Мариупол носят храна на българските моряци на кораба „Царевна” . 0| 4709 |11.05.2022 Премиерът: Договорихме два кораба втечнен газ от САЩ за юни . 0| 30405 |05.05.2022 „Съдбата на планетата зависи от Путин“: Двата сценария, при които би натиснал „червеното копче“ . 0| 4598 |18.04.2022 Моряк от ”Царевна”: Руснаците се държаха много добре, сами слязохме от кораба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads