Реклама / Ads
0| 6629 |28.07.2022 НОВИНИ

България още има активен договор с ”Газпром Експорт”

.
Източник: БГНЕС
Искам да подчертая нещо странно, казвал съм го няколко пъти на министър Асен Василев: България още има активен договор с "Газпром Експорт". Последното предложение за анексиране на този договор, за да се спази президентският декрет на Русия, е изпратен от България. Ние сме предложили структура на продължаване на договора, който е приложим в България. Нямаме отговор.
 

Това заяви по време на заседанието на парламентарната комисия за GemCorp енергийният министър в оставка Александър Николов. В последния си работен ден в министерството, той прекрати меморандума за 1 милиард долара с Gemcorp и IP3 Corporation.

 

За все още действащият договор с “Газпром” заговори и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев миналата седмица. Той заяви пред журналисти, че България не е прекратила отношенията си с Русия и “Газпром”, а дружеството нарушава договора. Тогава Василев даде заявка, че ако фирмата започне да изпълнява условията по договора, въпросът ще бъде обсъден от кабинета.

 

Относно ситуацията с природния газ Николов каза, че Европа продължава да е зависима от един конкретен доставчик и че заради обемите, които той доставя, може да си позволи да изкривява пазара. По думите на енергийния министър "Газпром" може лесно да създаде криза и това е видно от решенията им за орязването на газоподаването по Северен поток 1. 

 

Припомняме, че още в началото на днешното правителствено заседание на отиващия си кабинет на Кирил Петков стана ясно, че страната ни сключва договор за 7 кораба с втечнен газ, който да бъде доставен за следващите шест месеца. Не стана ясно обаче коя е държавата. Енергийният министър Николов посочи, че това е САЩ като обяви, че за тази година се очакват три карга, а за 2024 - четири.  Офертата за трите карга за 2022 г. е с 30 долара по-ниска от тази на европейските пазари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3401 |28.07.2022 Кирил Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ . 0| 3102 |27.07.2022 АФП: В разгара на политическа криза България се насочва към нови избори в началото на октомври . 0| 20872 |27.07.2022 Тихомир Безлов: Проблемът на България не е с газа, спукана ни е работата с „Топлофикация София“ . 0| 2993 |27.07.2022 Херо Мустафа: Много хора в България осъзнаха, че Русия няма какво да предложи освен ”лъжи и войни”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads