Реклама / Ads
0| 20898 |27.07.2022 НОВИНИ

Тихомир Безлов: Проблемът на България не е с газа, спукана ни е работата с „Топлофикация София“

.
Тихомир Безлов
Българската индустрия като цяло не зависи от природния газ, но големият проблем на България е преди всичко топлофикациите и най-вече „Топлофикация София“, защото „Топлофикация София“ горе-долу потребява почти 50% - 44-45% от природната газ, която България внася и потребява. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
 

„Ако се стигне до ситуация, в която топлофикацията не работи и хората в гигантския град за България – София, започнат да минават на електричество например, за да се отопляват, печки, климатици, прогнозите са, че електрическата система няма да издържи и ще започнат много тежки проблеми с електричеството“, каза още той пред Фокус.


Това ще създаде хаотична ситуация на включване и изключване в електропреносната мрежа, допълни анализаторът.


„Един от проблемите, който не е ясен – аз не съм чул досега реална оценка, е възможността да се замени природната газ с мазут за София, но проблемът е, че има различни коментари, че това можете да го направите за ограничен период от време“, допълни той.


Има много областни градове, в които има болници, училища, които са преминали на природен газ, и сега не е ясно какви са им алтернативите, доколко могат да преминат на мазут, запазени ли са инсталациите, в какво състояние са им старите инсталации, т.е. много такива детайлни оценки трябва да направят, каквито в тази политическа ситуация на криза нещо не виждаме експертно усилие., допълни още анализаторът.


„И тук възниква пак, отново въпрос на баланс и на преценка – тези големи пари, които частните компании, частните собственици на топлофикации, топлоцентрали могат да направят, може би би трябвало държавата да се опита да направи, както примерно Испания и няколко други западноевропейски страни, да облага допълнителната печалба с данъци, чрез които да се опита да компенсира кризисната ситуация.“, отбеляза Тихомир Безлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2895 |20.07.2022 Христо Иванов: Проблемът е между ПП и ИТН, трябва да се спогодят . 0| 4199 |19.07.2022 Проф. Витанов: Най-лошият вариант е да стигнем 7500 заразени на ден, проблемът е Гърция . 0| 3135 |11.06.2022 Проблемът бил, че историците в София политизират работата на комисията според Ковачевски . 0| 5442 |09.06.2022 „Петков и Василев са проблемът“: ИТН не искат нови избори, не искат ПП или ГЕРБ. Искат да управляват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads