Реклама / Ads
0| 4188 |19.07.2022 НОВИНИ

Проф. Витанов: Най-лошият вариант е да стигнем 7500 заразени на ден, проблемът е Гърция

.
Докато политиците у нас се опитват да сформират ново мнозинство и да съставят кабинет в рамките на този парламент, броят на заразените с коронавирус продължава да расте. Най-лошият вариант е да стигнем 7500 заразени на ден, проблемът е Гърция. Това каза математикът от БАН проф. Николай Витанов.
 

"Не е изненада, че има ръст на новите случаи. Който чете Facebook знае, че за тази седмица съм казал, че ще стигнем 2000 случая. Това в какъв сценарий се намираме, не се определя от бройката на новите случаи, а от тези, които са в интензивните отделния. Сценарият ще се дестабилизира, когато те станат 500, в момента са 33-ма. Там се очаква повишение, но не се очаква да станат 500 до края на август", каза още математикът .

 

"Другото, което трябва да се гледа, е броят на незаетите интензивни легла. Те се очакват да растат малко по-бързо. Там числото е 5000, в момента са заети около 740. Не се очаква до края на август да има проблеми. Има 3 подсценария. Мерките, които се налагат, се спазват, хората внимават и тогава поглеждаме към 3 000, и тръгваме надолу. Следващият вариант е 4 500 една седмица след това - мерките сработват, хората са внимателни, но не чак толкова. И третият вариант, който не е приятен, е 7 500 след още една седмица", допълни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

"Това се очаква да е максималната пикова стойност на тази вълна. Тогава ще има доста области, които ще са на етап 3. Индексът става опасен, когато стойността е над 1. В момента сме далеч от 1, което означава, че нямаме дифузно разпространение. Можехме да предотвратим тази вълна. Откога пиша, че проблемът при тази вълна е, че идва от Гърция. Много хора ходят на почивка там", подчерта математикът от БАН.


"В момента заразата се разпространява, много дълго време числото беше под 1, но сега започна много да расте. Най-голямата стойност беше 1,98. Ако дойде нов вариант, който се опитва да се "пръкне" в Индия, може да е по-заразен и да се очаква още една вълна", добави проф. Николай Витанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5681 |18.07.2022 Проф. Пламен Киров: Няма шанс за правителство . 0| 4161 |17.07.2022 Проф. Радка Аргирова: Българинът на Бог не вярва, вие искате на ваксините да вярва . 0| 2827 |17.07.2022 Петър Витанов: Европейският съюз има структурен проблем в транспорта, а бяха дадени милиарди в пандемията . 0| 3594 |15.07.2022 Проф. Стоянович: Сред днешните водачи не виждам лидери. Нямат маята да поведат хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads