Реклама / Ads
0| 3105 |11.06.2022 НОВИНИ

Проблемът бил, че историците в София политизират работата на комисията според Ковачевски

.
Договорът за приятелство на Северна Македония с България е основата за решаване на проблемите със София. Проблемът не е съществуването на съвместна историческа комисия, а политизирането на работата й от страна на българските историци. Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания.
 

Това заявява премиерът на  югозападната ни съседка Димитър Ковачевски в интервю за “Ал Джазира”, цитирано от БТА. 

 

“Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори с Европейския съюз. Ако и този път има вето, то ще бъде продължение на ветото на предишното българско правителство, но заложник на разширяването на ЕС, освен нашата страна, е съседната Албания. Това трябва да е ясно за всички страни членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания“, казва Ковачевски.

 

Премиерът подчертава, че е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония, за да няма и разочарования.

 

Попитан за твърденията на бившият президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за приятелство с България не само не е затворил нито един въпрос, но е отворил кутията на Пандора, Ковачевски заяви, че оценява Цървенковски заради опита му и като премиер, и като президент, и би искал да го чува по-често в публичното пространства, че в много отношения мненията им съвпадат, но и в много не съвпадат и Договорът с България е едно от тях.

 

“Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, но в нейната работа няма проблем, защото историците не се занимават с политика, а водят исторически дебат. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави”, казва Ковачевски.

 

По думите му Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

 

“Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС  много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България“, казва Ковачевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3215 |10.06.2022 Електрохолд подкрепи фестивала на скоростта в София . 0| 2818 |09.06.2022 БСП подкрепи програмата за изграждане и ремонт на тротоарната мрежа в София . 0| 5422 |09.06.2022 „Петков и Василев са проблемът“: ИТН не искат нови избори, не искат ПП или ГЕРБ. Искат да управляват . 0| 2880 |09.06.2022 Еврокомисарят по разширяването идва у нас, търси решение на кризата по оста София-Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads