Реклама / Ads
2| 2878 |04.02.2022 НОВИНИ

Станишев към Ковачевски: ПЕС подкрепя диалога и усилията за нова динамика между България и Северна Македония

.
„ПЕС е политическото семейство, което в продължение на години последователно отстоява членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Оценяваме приноса на правителствата на СДСМ за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, както и за разрешаването на спора с Гърция. Тези стъпки промениха целия климат на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС.
 

Сега е важно да се намерят решения на оставащите въпроси в диалога с България, а принципите, заложени в Договора за добросъседство, да се уплътнят с реално съдържание и резултати.“


Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с македонския премиер Димитър Ковачевски в централата на ПЕС при първото му посещение в Брюксел за среща с лидери от ЕС и НАТО.


„СДСМ и Зоран Заев имат историческия принос за проправянето на пътя на Северна Македония към ЕС. Заев прояви смелост и плати висока политическа цена, за да разреши дългогодишния спор с Гърция. Сега от двете страни се очаква същото политическо лидерство по отношение на спорните въпроси между България и Северна Македония. В противен случай, оставяме дебатът да бъде воден от националистите. Именно те, преследвайки лични и партийни интереси, допринесоха за изострянето на отношенията в последните години.“, заяви Станишев.


„Новото лидерство в двете страни е шанс за нова перспектива. Това беше демонстрирано с посещенията и срещите на високо ниво в последния месец. Трябва да се подкрепи добрата воля и усилията за намиране на решение. Фокусът върху общите интереси – за мир и сигурност в региона, за инфраструктурна свързаност и инвестиции – позволява да погледнем не само към историческите въпроси, но и към бъдещето. Важно е да има диалог и на ниво гражданско общество, така че човешкото лице в отношенията между двете страни да излезе на преден план. Този подход ще получи подкрепата на ПЕС, защото разширяването на ЕС няма да е приключило докато Западните Балкани не са част от Съюза. А това е в интерес както на Северна Македония, така и на България.“, посочи Станишев.


От своя стана премиерът Ковачевски изрази благодарност за подкрепата на ПЕС за демократичните процеси в Северна Македония, които са допринесли за членството на страната в НАТО и проправянето на пътя към ЕС.


“Внасяме нова динамика в диалога с България, заедно с премиера Петков. Чрез работните групи, но най-вече с позитивната воля от двете страни, сме изцяло посветени на намирането на решения. Вярвам, че така ще преодолеем застоя и ще създадем положителни условия за евроинтеграцията на Северна Македония.”, заяви премиерът на Северна Македония.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3798 |29.01.2022 Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря . 5| 3301 |22.01.2022 Станишев за дилемата в партията: Отговорност на всеки е дали спасяваме лидера или БСП . 31| 7167 |18.01.2022 Петков след срещата с Ковачевски: До 60 дни ще има линия София-Скопие . 10| 3793 |15.01.2022 Димитар Ковачевски: Северна Македония и България са решени да намерят решения чрез диалог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads