Реклама / Ads
0| 3124 |27.07.2022 НОВИНИ

АФП: В разгара на политическа криза България се насочва към нови избори в началото на октомври

.
Източник: БГНЕС
В разгара на политическа криза България се насочва към нови избори в началото на октомври. Те ще са четвъртите за година и половина и следват след провала на последния опит за съставяне на ново правителство в сряда, пише АФП.
 

Социалистическата партия в страната планираше да представи Програма за шестмесечна коалиция на малцинството, но парламентът отказа да подложи проекта й на гласуване, с което индиректно го отхвърли.

 

„При това положение утре (четвъртък) ще върнем мандата (за съставяне на правителство) на президента Румен Радев“, заяви председателят на ПГ на социалистите Георги Свиленски.

 

В началото на юли реформаторската партия на българския премиер в оставка Кирил Петков, свален с вот на недоверие през юни, също не успя да събере мнозинство.

 

Консервативната формация ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов дори не се опита да намери подкрепа, смятайки предсрочните избори за неизбежни.

 

Сега държавният глава ще разпусне парламента, ще назначи временно правителство и ще определи датата на изборите в рамките на два месеца след разпускането.

 

От лятото на 2020 г. България е в нестабилност, предизвикана от масови демонстрации срещу Борисов, който бе на власт почти без прекъсване от 2009 г. насам.

 

В края на третите за годината парламентарни избори през декември бе сформирана коалиция от четири партии по инициатива на енергичния и проевропейски настроен Кирил Петков. Разностранната коалиция, обаче, се поддаде на вътрешното напрежение, изострено от войната в Украйна, и на фона на икономически трудности: несъгласие относно военната помощ за Киев, най-високата инфлация от 24 години насам, прекъсване на доставките на руски газ...

 

При липсата на стабилно правителство тази най-бедна страна-членка на Европейския съюз рискува да има затруднен достъп до фондовете за възстановяване след COVID, възлизащи на 5,7 милиарда евро, и да се присъедини към Еврозоната през 2024 г.

 

Според две социологически проучвания през юли следващият парламент ще бъде също толкова фрагментиран и съставен от крехко правителство. Партия ГЕРБ и тази на Кирил Петков са водещи при проучвания на нагласите на гражданите, пише още АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2790 |26.07.2022 Димитър Ганев: Бавене на мандата ще вкара страната в конституционна криза . 0| 2807 |25.07.2022 Петър Витанов: Да не добавяме и конституционна криза към енергийната, инфлационната и политическата . 0| 2837 |25.07.2022 Д-р Аспарух Илиев: COVID вълната е в разгара си, направете си бустерна доза . 0| 2980 |20.07.2022 КЕВР пита държавните дружества как ще се борят с кризата с доставките на газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads