Реклама / Ads
0| 2987 |20.07.2022 НОВИНИ

КЕВР пита държавните дружества как ще се борят с кризата с доставките на газ

.
Комисията за енергийно и водно регулиране изиска спешно информация от държавните дружества относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период.
 

С оглед гарантиране сигурността на доставките и спазване принципа на прозрачност, КЕВР задължи „Булгаргаз“ да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за периода на следващите 12 месеца.

 

По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към „Булгаргаз“ ЕАД. Общественият доставчик следва да подържа тази информация актуална на своята интернет страница и на информационната платформа на Газов Хъб „Балкан“ ЕАД.

„Булгартрансгаз“ ЕАД, в качеството си на Оператор на съоръжение за съхранение на природен газ, трябва да предостави информация за предприети от оператора мерки в случаите на резервиран и неизползван капацитет от ползватели, както и за нивото на запълване на подземното газово хранилище „Чирен“.

 

От газовата борса „Газов Хъб Балкан“ ЕАД се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които Общественият доставчик е продал на всички проведени до момента на платформата търгове по Програмата за освобождаване на количества. Комисията изисква „Булгаргаз“ ЕАД да предостави и допълнителна информация във връзка с изпълнението на действащия договор за доставка с „Газпром експорт“, както и дали дружеството е предприело действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки.

 

Исканата от дружествата информация трябва да бъде предоставена в срок до 27.07.2022 г., както и с оглед предстоящото административно производство за утвърждаване на цена на природния газ за м. август 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3066 |18.07.2022 Диана Ковачева пита енергийния министър има ли достатъчно природен газ . 0| 3391 |15.07.2022 Всяка седмица енергийният министър търсел навред газ с правителствения самолет, твърди шефът на КЕВР . 0| 15007 |15.07.2022 И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари, рече Гешев и попита депутати: Изнервяте ли се нещо? . 0| 3289 |15.07.2022 Радев пита ПП готова ли е да излъчи кабинет или да подкрепи правителство с друг мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads