Реклама / Ads
2| 3784 |30.09.2024 НОВИНИ

Газовият сектор в България на прага на криза: Дружества настояват за спешни регулации от КЕВР

.
КЕВР Източник: БГНЕС
Газоснабдителни дружества и асоциации отправиха призив към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за спешно приемане на Правила за обществена доставка на природен газ, се съобщава от "Българска асоциация Природен газ". Това действие е в отговор на продължителното забавяне на регулатора в утвърждаването на тези правила, въпреки че законът изисква тяхното съществуване.
 

Позицията е подписана от "Българска асоциация Природен газ", "Българска газова асоциация", както и от крайните снабдители с природен газ на регулирани цени в страната. Те подчертават, че липсата на правила създава несигурност на пазара и засяга над 150 000 домакинства, ползващи природен газ на регулирани цени.

 

Едно от основните притеснения на газовите компании е възможността "Булгаргаз" ЕАД, като единствен обществен доставчик и предприятие с доминиращо положение на пазара, да изменя условията по договорите едностранно и без необходимата регулация. Въпреки множеството разговори и ангажименти от страна на КЕВР, до момента липсва конкретен резултат по въпроса, отбелязват от асоциацията.

 

Дружествата настояват за двуседмичен срок, в който КЕВР да стартира процедурата по приемане на Правилата за снабдяване с природен газ, които са задължителни по Закона за енергетиката. Това ще осигури прозрачност и равнопоставеност за всички участници на регулирания пазар на природен газ в България, подчертават те.

 

Асоциацията също така обръща внимание на факта, че едва около 4% от енергийните нужди на българските домакинства се покриват с природен газ, в сравнение с около 30% за Европейския съюз. Липсата на адекватни политики за насърчаване на газификацията води до по-високи разходи за отопление на домакинствата, въпреки че природният газ остава сред най-евтините енергийни източници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2149 |30.09.2024 Любомир Аламанов: Хората не са безгласни, а активни участници в политическия процес . 27| 2273 |30.09.2024 Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски" . 17| 3186 |30.09.2024 Руски историк: Синове на Сталин, Хрушчов, Кайтел и Дьониц загиват на фронта. Тези на "Колективния Путин" се возят на яхти и развличат на Лазурния бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads