Реклама / Ads
0| 2609 |23.11.2022 НОВИНИ

Две експлозии разтърсиха Йерусалим, има загинал и ранени

.
Източник: БГНЕС
Две експлозии избухнаха близо до автобусни спирки в Йерусалим в разгара на сутрешния час пик в сряда, убивайки един човек и ранявайки най-малко 18, съобщава Associated Press.
 

Според местната полиция става въпрос за атаки на палестински терористи.

 

Първата експлозия избухна близо до автобусна спирка в края на града, където пътуващите обикновено се тълпят, чакайки автобуси. Вторият избухна в Рамот, селище в северната част на града. Полицията съобщи, че един човек е издъхнал от раните си и най-малко трима са били тежко ранени при взривовете.

 

Атаките дойдоха на фона на високото израелско-палестинско напрежение след месеци на израелски нападения срещу цели в района на Западия бряг на река Йордан, предизвикани от поредица от смъртоносни атаки срещу израелци, в резултат на които загинаха 19 души.

 

През последните седмици имаше ръст на палестинските нападения.

 

Насилието идва и в момент, когато бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху води коалиционни преговори след националните избори и вероятно ще се върне на власт като ръководител на това, което се очаква да бъде най-дясното правителство на Израел досега.

 

Политикът Итамар Бен-Гвир, който призова за смъртно наказание за палестински нападатели и който е на път да стане министър, отговарящ за полицията при Нетаняху, заяви, че атаката означава, че Израел трябва да заеме по-твърда позиция спрямо палестинското насилие.

 

"За терорът трябва да се плаща“, каза той на мястото на първата експлозия.

 

"Трябва да си върнем контрола над Израел, за да възстановим превенцията на тероризма.“

 

Полицията, която издирва заподозрените нападатели, каза, че първоначалните им открития показват, че на двете места са били поставени взривни устройства, заредени с шрапнели.

 

Двата взрива избухнаха сред оживения трафик в час пик и полицията затвори за кратко част от главна магистрала, където избухна първата експлозия. Видеозапис от малко след първия взрив показва отломки, разпръснати по тротоара, докато се чува вой на линейки. Автобус в Рамот беше надупчен с нещо, което приличаше на следи от шрапнели.

 

"Беше луда експлозия. Навсякъде тук има щети“, каза Йосеф Хаим Габай, медик, който беше на мястото, когато избухна първият взрив, пред израелското армейско радио. "Видях хора с рани, кървящи навсякъде.“

 

Израел обяви, че в отговор на взривовете затваря два пункта на Западния бряг за палестинци близо до град Дженин на Западния бряг, крепост на екстремистите.

Повече от 130 палестинци бяха убити в израелско-палестинските сблъсъци на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година, което прави 2022 г. най-смъртоносната година от 2006 г. Израелската армия твърди, че повечето от убитите палестинци са били терористи.

 

Най-малко още седем израелци бяха убити при палестински нападения през последните седмици.

 

Израелската армия съобщи в сряда, че палестински въоръжени мъже са открили огън по сили, ескортиращи богомолци до светилище в град Наблус на Западния бряг през нощта. Войските са отвърнали на огъня и палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че при инцидента е загинал 16-годишен младеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3109 |20.11.2022 Мощни експлозии в района на АЕЦ ”Запорожие“ . 0| 3255 |16.11.2022 Четири силни експлозии в небето над Белгород . 2| 2839 |18.10.2022 Датската полиция: Течовете по “Северен поток” - заради мощни експлозии . 1| 3210 |15.10.2022 Нови експлозии проехтяха в контролираното от Киев Запорожие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads