Реклама / Ads
4| 6388 |19.11.2023 НОВИНИ

Две морета в Балчик, потопени лодки в Бургаско

.
Балчик Източник: Боян Николов
За безпрецедентно природно събитие в Балчик съобщи бившият зам.-кмет на Добрич арх. Боян Коларов. Той сподели видео, на което споделя, че за първи път от построяването й, морската вода е преляла Дамбата в Балчик и е образувала водно сборище в подножието на местността “Овчаровски плаж”. Така Балчик вече си има две морета, предаде Про нюз Добрич.
 


За Про Нюз Добрич арх. Коларов разказа, че бурята е оставила местността без ток още вчера към 17 часа, а водата е спряла тази сутрин. Вече е възстановено електроподаването.


В района има паднали дървета, счупени покриви и стрехи, както и порти на огради. Част от пътищата са непроходими след паднали клони и дървета.


В морето има струпване на кораби, които чакат да преминат от северната част на нос Калиакра в посока Румъния.


Ураганният вятър блокира пътища и в района на Бургас. Временно затворени са участъците Миролюбово - Каблешково, Руен - Айтос, Слънчев бряг - Обзор. Те се почистват от паднали дървета и пътни знаци, предава БТВ.


Пътят Бургас - Малко Търново е отворен при зимни условия, като на места е стеснен от паднали дървета. Скоростта на вятъра достигна над 100 км/ч.


Най-тежка е ситуацията в община Руен, където около 30 села са без ток, а на места е натрупало 30-40 см сняг. Без електричество са и седем села в община Поморие и четири в община Айтос. Екипите работят по отстраняване на авариите.


Няма сигнали за бедстващи хора. Властите призовават да се ограничи движението на хора и автомобили заради опасност от падащи дървета и други предмети. 105 сигнала са получени в ОДМВР-Бургас и над 50 - в пожарната. Има два случая на паднали дървета върху къщи.


Лошото време и ураганните ветрове предизвикаха петметрови вълни в Бургас. Почти няма следа от плажна ивицата. В сила са предупреждения за опасно вълнение. От полицията съобщиха за bTV, че няколко лодки са потънали на пристанището в Созопол. Водата е заляла и няколко заведения. Няма данни за пострадали хора.


Циклонът, донесъл лошото време, вече се намира над Черно море, но далеч от нашето крайбрежие. Предстои отслабване на вятъра и затопляне.


Очаква се до понеделник сутрин всички сигнали да са отстранени, каза областният управител на Бургас Пламен Янев. Ще бъде прекратен договорът на една от почистващите фирми, тъй като не е реагирала при усложняване на метеорологичната обстановка снощи, заяви Янев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5398 |19.11.2023 Страхотна победа над Франция изстреля България на върха на европейското по шахмат . 33| 10233 |19.11.2023 Германия спешно търси работници в различни професии . 0| 3356 |19.11.2023 Сложна пътна обстановка на Шипка, аварирали тирове на "Хаимбоаз" . 1| 3871 |19.11.2023 Бедствено положение в община Варна - загинала жена, паднали дървета, счупени билбордове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads