Реклама / Ads
4| 2764 |16.08.2023 НОВИНИ

Две покушения срещу Алексей Петров удариха греда, трети опит - успешен

.
Източник: БГНЕС
Един от най-маститите български бизнесмени Алексей Петров е убит в столичния квартал ”Драгалевци” в близост до витошкия лифт. Новината бе потвърдена официално от МВР. Петров беше един от малкото едри бизнесмени, които оцеляха по време на годините на прехода. Срещу него бяха извършени още два опита за покушение - през 2002 и 2015 г. , но неуспешни.
 

Кой е Алексей Петров?

 

Роденият през 1962 г. Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Бивш специален съветник и в Държавна агенция ”Национална сигурност” (ДАНС).

 

Преди 1989 г.  работи към Шесто управление на Държавна сигурност, направление "Терор", към чиято структура са баретите. Държавна сигурност е общото име на тайните служби на комунистическия режим.


В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ. Петров и Борисов са били съотборници в отбора по карате.


Алексей Петров е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. До 2000 г. участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството "Левски Спартак", което след това става "Лев инс".


След 2000-та година името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008-а става ясно, че той е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов, които са обвиняеми за рекет. Те са осъдени през 2012 г., но изчезват след произнасяне на присъдите. В началото на юни стана известно, че Ангел Христов се е прибрал тайно в България, където е починал внезапно.


Около срещата на Румен Петков с братя Галеви избухва скандал. По време на изслушване в парламента Петков казва по повод на Алексей Петров, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие". Резултатът е оставка на Румен Петков като вътрешен министър, а Алексей Петров е назначен официално за съветник в ДАНС.


През 2009-а избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от Алексей Петров, който го е направил като "лоялен гражданин". Папката дава повод на Борисов да напада предшественика си на поста Сергей Станишев.
"Лоялният гражданин" е задържан година по-късно при акция на МВР с името "Октопод".


През 2011 г. Алексей Петров се кандидатира за президент. Изборите печели Росен Плевнелиев - номиниран от ГЕРБ, след балотаж. Петров - издигнат от инициативен комитет, взима малко под 1% от гласовете на първия тур.


В последните години Алексей Петров официално се занимава с научна дейност. Той е доцент и преподавател в Пловдивския университет и УНСС.


В годините медийни публикации са го свързвали с бившия главен прокурор Никола Филчев. Двамата бяха съседи на софийската улица "Арарат", затворена за достъп на граждани.

 

Покушения

 

Срещу Петров бяха извършени още два опита за покушение - през 2002 и 2015 г. При първия е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението. Неофициално се говореше, че става въпрос за разчистване на сметки при преразпределението на охранителен и застрахователен бизнес. 

 

През 99-та година бившата барета отнесе куршум в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно. През 2015 г. срещу него беше стреляно с два гранатомета.

 

В деня на атентата - 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч, Алексей Петров излиза от дома си на ул. “Арарат” в столичния кв. “Кръстова вада”. В подземния гараж го чака шофьорът му - Стефан Борисов. По навик Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард”.

 

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков”. Когато стига до кръстовището един след друг през 2 секунди се чуват два адски гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата.

 

Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража.

 

За организатор на атентата бе обвинен украинецът Роман Логвиненко. Той получи 10 години затвор. Физическите извършители не бяха открити.

 

Логвиненко бе признат за виновен, че от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като подбудител и помагач с трима души, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров. Обещавал е 200 000 евро на извършителите и помагача, за да умъртвят Петров. Набавил е парични средства и два броя гранатомети. Давал е съвети и разяснения, организирал е следенето на Петров и е набавил леките автомобили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7058 |16.08.2023 Анна Заркова: Покушението срещу Ал. Петров е начало на гангстерска война . 8| 4453 |16.08.2023 Журналистът Йово Николов: Алексей Петров е от хората, които не умират в леглото си . 86| 12768 |16.08.2023 Застреляха Алексей Петров . 2| 3362 |15.08.2023 Пепи Еврото, Любена Петрова и прокурор - обвинени заради аферата “Осемте джуджета”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads