Реклама / Ads
1| 3398 |19.10.2018 НОВИНИ

Две възражения срещу фалита на ”Олимпик” в Никозия

.
Две възражения по казуса ”Олимпик” бяха внесени по време на второто заседание на магистратите в Никозия. Те идват от транспортната компания от Лимасол, ”Експрес-гараж” ООД.
 

От компанията протестират срещу продължаването на процедурата за обявяване на "Олимпик" в ликвидация, както и срещу назначаването на сегашния временен ликвидатор Павлос Накузи за постоянен ликвидатор.

 

Съдия Ангелос Давид даде едноседмичен срок за внасяне на самото възражение в съда. Следващото заседание по делото е насрочено за 26 октомври.

Напомняме, че делото срещу кипърската застрахователна компания "Олимпик" беше отложено за 17 октомври месец по-рано (на 12 септември).

 

По време на първото заседание за постоянен ликвидатор на дружеството бе номиниран временно изпълняващият досега тази длъжност Павлос Накузи. Очакваше се съдия Ангелос Давид да го назначи на сегашното заседание.

 

Тогава съдът разпореди искът за ликвидация на дружеството да бъде публикуван в кипърския "Държавен вестник" и в един местен всекидневник две седмици преди тази дата. Той беше внесен от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август, за да могат повече хора да се запознаят с него, а ако след това възникнат възражения, те можеха да бъдат представени на заседанието на 17 октомври. Едва след като решението за фалита бе обнародвано, започнаха да текат сроковете за подаване на искове от кредиторите.

Най-големият кредитор на "Олимпик" е Кипърският гаранционен фонд, такива са обаче и всички клиенти на застрахователя в България.

 

Важно е да се уточни, че обезщетенията на клиентите на кипърския застраховател, претърпели застрахователно събитие до 17 август (включително), са гарантирани от Кипърския гаранционен фонд. Съгласно Кодекса за застраховането у нас Българският гаранционен фонд не покрива и не гарантира дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване. Застрахователят "Олимпик" (чрез клона си в България) извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният ни фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър.

 

Така че тези хора трябваше да подадат искане за обезщетение в офисите на "Олимпик", както обикновено. А ликвидаторът на застрахователя да придвижи молбата им и Кипърският гаранционен фонд, който според местното законодателство има такъв ангажимент, да им изплати обезщетение. Експертите обаче не се ангажират с прогноза колко време ще мине, докато обезщетенията бъдат изплатени.

Хората, които искат да си възстановят заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните им договори (които ще бъдат прекратени), също трябваше да подадат заявление в офисите на фалиралата застрахователна компания.

За разлика от обезщетенията по "Гражданската отговорност", тези суми не са гарантирани от закона. Затова тези хора се нареждат като кредитори в масата на несъстоятелността на застрахователя. Ако активите му не са достатъчни, за да покрият всичките му подобни задължения, никой не може да каже какво ще се случи в процеса на ликвидация. Изплащането на дължимите суми зависи от много фактори, сред които и това, колко предявени щети ще има по този портфейл.

 

Припомняме, че в края на юли стана ясно, че постоянният секретар на Министерството на финансите в Кипър е потвърдил решението на надзорния орган върху застраховането за отнемане на лиценза на "Олимпик" (Olympic Insurance Co. Ltd). До това се стигна, след като лицензът на застрахователното дружество реално бе отнет още на 8 май 2018 г. поради това, че компанията не покрива минималното капиталово изискване за платежоспособност и представеният краткосрочен план за преодоляване на това положение не е адекватен. На посочената дата бе наложена забрана за разпореждане с активите на дружеството със съдействието на Комисията за финансов надзор. Тогава - съгласно практиката в Кипър, на застрахователното дружество бе даден специален лиценз. Той включваше само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии. Този лиценз пък изтече на 8 юни 2018-а.

 

В резултат от всичко това у нас над 200 хил. автомобила останаха без валидна застраховка "Гражданска отговорност", а ресорният заместник-председател на Комисията за финансов надзор - Ралица Агайн, подаде оставка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3572 |17.10.2018 Делото за ликвидация на ”Олимпик” продължава следващия петък . 0| 3514 |12.09.2018 Отложиха делото за фалита на „Олимпик“ за 17-и октомври . 3| 4404 |24.08.2018 След фалита на „Олимпик” хиляди шофьори са на пътя без застраховка . 4| 5454 |24.08.2018 Българският ”Олимпик” не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads