Реклама / Ads
0| 16350 |20.08.2022 НОВИНИ

„Един танкер за замазване на очите“: Какви са реакциите?

.
Източник: БГНЕС
Снощи служебното правителство обяви – от САЩ ще купим само един от седемте танкера с втечнен газ, които правителството на Кирил Петков договори на финала на управлението си. За сметка на това служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че ще търси средносрочни договори за доставка на газ по тръби. Новината разбуни мрежата. Ето какви са реакциите:
 

България ще приеме 1 танкер с Американски газ. Нищо, че можехме да имаме седем и да сме далеч по-малко зависими от Русия.

 

По същия начин интерконекторът с Гърция няма да получи нужните документи, за да заработи навреме. Вместо 1 интерконектор, ще имаме нула.

 

Служебното правителство иска диверсификация, но няма желание.

 

На мястото на 7 танкера с американски газ и 1 интерконектор с Гърция обаче ще имаме много Газпром. С други думи, ще имаме повече от Русия и Путин.

 

Служебното правителство ще направи търг, на който Газпром ще се окаже най-добрата оферта. Не е ясно за кого е най-добрата оферта, защото със сигурност не е за България.

 

Цените няма да станат по-ниски. Доставките няма да са по-сигурни. По-сигурно ще е само едно - зависимостта ни от Русия.

 

Ще платим висока цена за газа и още по-висока цена за срамът, че финансираме руската агресия в Украйна, купувайки от Газпром.

 

Газът е скъп, но срамът от това да си съучастник в една престъпна война е по-скъп. Накрая газът ще е руски точно като президента, но срамът ще е само български и ще струва скъпо и ще се помни дълго. Дано поне топли.

 

Емил Соколов

 

 

***

 

Един танкер за замазване на очите и за връщане към Газпром.

 

Веселин Стойнев

 

 

***

 

Служебното правителство взе  само 1 танкер с втечнен газ от САЩ от 7 възможни! И заяви, че бил скъп и щяло да търси алтернатива - газ през тръби...

Защо ли имам чувството, че мачът е свирен в полза на "Газпром"? Дано да греша!

П.С. Историята помни не един и два случая, когато разгневената публика нахлува на терена.

 

Иво Инджов

 

 

***

 

Бях скептик, че ще приемат офертата на Шениър главно защото решението им не е базирано на рационален и професионален избор, а на политическа целесъобразност. Искаха да представят решението си с тръбния газ като контратежест за да оправдаят отказа от 7 те танкера. Предупредих, че търсят вариант да вкарат Газпром през Турция. И ще го направят.

 

Защото не е рационален избор - първо, нямат професионалисти в екипите за да оценят реално ситуацията. Ако Деница Златева и този енергоминистър, който не е сигурен когато говори за кубически метри и мегавати, са професионалстите, здраве им кажи. Второ, чуйте - офертата за октомври е по-добра от тези, които са получили на търга и за това са избрали да доставят каргото през октомври. Нормалният човек ще предположи, че като е по-добра офертата от конкурентите, би трябвало това да е най-добрия репер, върху който да предположат избор на продавач с който да си затворят проблема защото през зимния сезон ще става още по-тежко. Но не, те предвиждат, че ноември ще имат по-добра оферта от бъдещ, възможен и неясен продавач. Но са готови да рискуват и то много.

 

Започна пунта марата с Азербайджан, докато зад кадър ще обсъждат вноса на руски газ през Турция. От турски фирми, да не си помислите друго..

 

Не дами и господа, от Азърбайджан нови доставки може и да има но, ще бъдат пазарни, тоест не по-добри от доставките на Шениър. Пълна лъжа, че слотовете струват толкова скъпо, че променят съществено ценовата оферта. При 240 евро на МВТч, стойността на слот и пренос става направо незабележимо.

 

Да сте забелязали през тези 20 дни на власт, Радев да е звънял на Ердоган или Мицотакис за слот, защото е ясно, че Донев дори и да звънне, няма да му вдигнат. Не сте Да сте чули да се търсят активно възможности да прекупят слот, не сте.

 

Случи се това което предвидих - за служебните всеки газ различен от руския е неконкурентен по дефолт.

 

Илиян Василев

 

 

***

 

Служебният кабинет продаде мача! Създадоха условия за газова криза, като закупиха само един от предлаганите седем танкера. Явно целта им е да убият всички алтернативни и накрая да заявят връщане към руския газ. Нещо повече, искат да отнемат възможността на следващо правителство да договаря алтернативи, защото редовен кабинет ще има най-рано началото на ноември. Тези танкери бяха с посредничеството на ЕК, с този отказ едва ли Комисията ще търси нови решения за България! Рисковете за зимата се увеличиха драматично! Още не се сещат, че от страна на Москва ще има ултиматуми, един след друг!

 

Мартин Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3327 |19.08.2022 Развръзка! Договорен е един танкер с газ от САЩ през октомври, идва през Турция . 0| 9348 |19.08.2022 Васко Начев: България ще приеме американските танкери газ. Деница Златева е далеч от бизнеса, в който влиза . 0| 12721 |18.08.2022 Иван Дреновички: Офертата с танкерите е невъзможна . 0| 4669 |18.08.2022 Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads