Реклама / Ads
0| 3466 |29.07.2022 НОВИНИ

Румен Овчаров: България бе използвана като опитно зайче и с газа, и с руските дипломати

.
Румен Овчаров
Интерконекторът няма връзка с гръцката газопреносна система. Тези хора, които “намаляват” цените на природния газ най-после ще спрат да ни спасяват. Цените ще се увеличат три пъти. Това каза по БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров.
 

Всяка държава си има свой договор. “Газпром” не подават газ, защото ние не плащаме. Ние сме най-умни и най-богати, затова можем да си позволим това. България бе използвана като опитно зайче и с газа и с руските дипломати. Всички други страни си плащат по схемата. България ще бъде осъдена. Накрая на годината “Газпром” ще предяви исковете.

 

Ако се бяхме съгласили, цената щеше да е 129 лева за мегаватчас. С посредниците и с доставките, цената бе 170. За да не шокират потребителя, я  задържаха през КЕВР на 140. “Булгаргаз” загуби 160 млн. лева. Цената през август ще е над 300 лева за мегаватчас. 

 

Разбирате, че цената щеше да е по-ниска. Колкото по-малко ни спасяват, толкова по-добре. Руският газ е по-евтин. По-голямата гъвкавост означава по-голяма стабилност и несигурност. 

 

Диверсификацията води до нестабилност и повишени цени. Последните дни правителството се престара. Те забраниха износа на петролни продукти от България. А това над 70 процента от износа на “Нефтохим”. То трябва да работи на 15-20 процента. Голяма част от дизела се изнася в Украйна.

 

Сега се затваря износа за Украйна. Как ще изпадаме зимата без гарантиран газ? На кой терминал ще отидат тези танкери? На каква цена идва азерския газ - на пазарна цена. Ако преди две години не бяхме  променили договора с “Газпром”, щяхме да внасяме от “Газпром” на същата цена като азерския газ. Домакинствата ще бъдат изправени пред баснословни сметки. За болници и детски градини важи същото.

 

“Топлофикация -София” всеки божи месец ще има около 300 млн. несъбрани приходи. Булгаргаз е на практика фалирало дружество. То има задължения от над 500 млн. лева. И няма никаква гаранция, че ще имаме природен газ.  Който живее в стъклена къща не се замеря с камъни. Не трябва да гледаме как да слугуваме на този и онзи.

 

Това правителство не свърши нищо добро, освен закриването на специализирания съд и прокуратура. Ефектът Бойко Рашков елиминира 380 000 гласа от ГЕРБ и ДПС. БСп се превърна в параван, зад който се свършиха неща, които за БСП са червени линии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14594 |29.07.2022 Експертът Пл. Димитров: Чудеса, в които късметът на аутсайдера в газовия бизнес работи за България . 0| 3411 |29.07.2022 „България е най-нацистката държава в ЕС“: Протест пред сградата на посолството ни в Скопие . 0| 5510 |28.07.2022 Елеонора Митрофанова: Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от ”Газпром”, . 0| 6661 |28.07.2022 България още има активен договор с ”Газпром Експорт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads