Реклама / Ads
0| 2990 |01.09.2022 НОВИНИ

Шефката на „Булгаргаз“: Не сме влезли в търговски преговори с „Газпром“

.
Деница Златева Източник: стопкадър, bTV
Днес внесохме нашето предложение за окончателна цена на газа за месец септември – 353,63 лв. Очакваме КЕВР да излезе с решение дали потвърждават тази цена, или какво са показали техните калкулации. Цената ще бъде в този диапазон, което като ръст е около 18% от августовската цена. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.
 

Тя изрази надежда цената през месец октомври да намалее.

 

През септември увеличението се дължало както на борсовите индекси, които нараснаха, но и на сключените договори за месеца: „Имаме два танкера с втечнен природен газ, които са почти на борсова цена – над 400 лв./MWh. За следващия месец се надяваме, че ще стартира интерконекторът България-Гърция, който ще даде възможност азерският газ да влиза на договорната цена. При тенденциите на намаляване и на борсовите индекси и осигурените количества втечнен газ би трябвало да доведат до добро намаление на цената. Много е рано още да предвидим с колко“, обясни Златева.

 

Основната цел е стартирането на интерконектора, което по думите й ще даде глътка въздух както на топлофикационните дружества, битовите потребители и газоразпределителни дружества, но най-вече на индустрията.

 

Що се отнася до преговорите с „Газпром“, Златева пожела да бъде много „обрана в отговора“ си: „Ние сме страна по договора и при бъдещ арбитраж всяка наша дума може да се използва. Ние изпълняваме договора в частта изпращане на ежедневни заявки всяка вечер. Съответно ние получаваме нулево потвърждение от страна на „Газпром“. „Булгаргаз“ не извършва авансови плащания по фактури за доставка на природен газ, той като „Газпром“ е закрила сметката, по която плащахме. Ако се стигне до някакви договорености, ние ще влезем в преговори. Нашата цел е да осигурим сигурни доставки на приемливи цени“.

 

„Не сме влезли в търговски преговори с „Газпром“, обясни тя и добави, че не се говори да дългосрочен договор“. Шефката на „Булгаргаз“ уточни, че промяната в начина на плащане също е предмет на разговори.

 

От думите й стана ясно, че за следващата година от „Булгаргаз“ са предвидили преговори с доставчици и на тръбен, и на втечнен газ, естествено и с азерската компания, с която имаме сключен дългогодишен договор. „В мандата на служебното правителство няма да се сключват дългосрочни договори“, увери Деница Златева.

 

Тя бе категорична: „Булгаргаз“ не е във фалит. Поискахме заем, който да ни послужи като мостово финансиране, което да ни даде глътка въздух да платим поети ангажименти към доставчици“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2648 |25.08.2022 България е трета по незаконно влезли мигранти в ЕС . 0| 3239 |11.08.2022 Министър Димитров: 50 000 руски туристи са влезли у нас от началото на годината . 0| 2753 |11.08.2022 Шефката на ДКК и ексдиректорът на ”Кинтекс” влязоха в словесен сблъсък . 0| 4032 |16.07.2022 Министър Йорданова атакува Гешев: Къде са корупционните обвинителни актове и влезлите в сила присъди?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads