Реклама / Ads
2| 4297 |28.09.2023 НОВИНИ

Единствената дата за влизането на България в Шенген е декември 2023 г.

.
В момента обсъждаме една единствена възможност за Шенген - декември 2023 г, заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков. Заедно с него е и новоизбраният еврокомисар Илиана Иванова. 
 

В момента единствено Австрия и Нидерландия спират България и Румъния за членство. Европейски институции вече няколко пъти са изразили становища, че двете страни са напълно готови. Това бе потвърдено и в речта на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза. укурещ плаши вече няколко пъти, че ще заведе дело срещу Австрия, ако държавата блокира присъединяването на Румъния към Шенген през декември. Румъния обеща, че ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с нея. 

 

"Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и вземането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти", допълни Илиана Иванова пред медиите.

 

Относно това какви средства може да загуби България по Плана за възстановяване и устойчивост премиерът коментира, че има забавяне, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката. Той посочи, че до края на годината би трябвало да се уточнят всички текстове. България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап.

 

"Плащанията по Плана са извършват въз основа на изпълнени ключови етапи и цели. Колкото по-бързо тези мерки бъдат изпълнени от българското правителство, плащането ще се случи, надявам се до края на тази година, над 724 милиона евро е заявката за второто плащане. Важно е българската страна да изпълни тези ангажименти", подчерта Илиана Иванова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 4820 |28.09.2023 Васил Терзиев е готов на дебат с Антон Хекимян . 6| 8531 |28.09.2023 Служебният кабинет опитал да продаде за жълти стотинки луксозна вила на Велинградската белодробна болница . 10| 5085 |28.09.2023 Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради по-високите цени на горивата . 3| 4895 |28.09.2023 Д-р Искрен Иванов: Обвинените в шпионаж българи във Великобритания не са били професионалисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads