Реклама / Ads
2| 5294 |12.01.2022 НОВИНИ

Една година изкоп: Как се затвори ключов булевард в ”Студентски град” без проект?

.
Източник: БГНЕС
365 дни. Преди точно толкова ключова улица в столичния кв. “Студентски град” е затворена заради ремонт. Създава се огромен хаос в движението, а освен това се оказва, че не става дума за ремонт, а за строеж на нова жилищна сграда. Оказва се обаче още, че строежът няма проект, а разрешителното е дадено само за изкоп, който може да стои години наред.
 

Това е една от най-натоварените улици в кв. “Студентски град”. От там минават изходните артерии от “Младост” и “Дървеница”. На мястото обаче в момента има 30-метров изкоп, от който трябва да изникне голяма жилищна сграда с магазини, офиси… Този изкоп предизвиква и свлачище на метри от улицата още през януари миналата година, когато са наложени глоби. Издадена е и заповед изкопът да бъде укрепен, така че да не засяга общинска собственост. Междувременно са спрени всякакви строителни дейности. Месеци наред обаче действия в посока укрепване липсват.

 

Според становище на ДНСК още през лятото инвеститорът има разрешение за изкоп, но не и за строеж на сграда. Има инвестиционен проект, но не и проект за изпълнение. Това означава, че ако не бъде представен и одобрен проект след завършване на изкопа, обектът може да стои все така заграден, а улицата - все така затворена и то години наред. 

 

Страните по казуса пък са в спор. Инвеститорът твърди, че е платил близо милион, но все още не разполага с разрешително за строеж, въпреки че са спазени всички условия по Закона за устройство на територията. 

 

РДНСК-София обаче посочва, че небостъргачът има разрешение за “укрепване на изкоп и изкопни работи”, което е в разрез със ЗУТ. През юни институцията сезира и ВАП с искане издадените разрешителни от Направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) да бъдат обявени за нищожни. От там пък посочват, че изкопът е навлязъл в съседен имот и според геодезично заснемане няколко дни по-късно става ясно, че има отклонения от одобрените инвестиционни проекти. Сиреч към момента на издаването на разрешителното от НАГ всичко е било изрядно. 

 

В края на юли се задейства и Столичната община. Проверката показва, че въпреки свлачището и липсващите действия по укрепването инвеститорът продължава да извършва дейности, излят е бетон на дъното, положена е арматура за изливане на фундаментна плоча и колони. За това разрешително и одобрени проекти няма. 

За извършеното незаконно строителство Столичната община е сезирала ДНСК, съобщават от пресцентъра на СО. Столичната община ще предяви по съдебен път всички разходи, свързани с увреждането на публичната инфраструктура и укрепване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2934 |10.01.2022 МВР удари поредна герберска община. Проверяват Поморие за злоупотреби с евросредства . 10| 5899 |09.01.2022 Бойко Ноев: Петков да отиде в Скопие с послание – една думичка в Конституцията и петте точки . 5| 3714 |07.01.2022 Аркади Шарков: Темата със “зеления сертификат” е силно политизирана и в едната, и в другата посока . 1| 3293 |07.01.2022 За трета поредна година се отложи фестивалът ”Сурва”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads