Реклама / Ads
10| 2953 |10.02.2024 НОВИНИ

Една ли е рецептата за безоблачна ротация на "сглобката"? ГЕРБ - между призивите за стабилност и нови избори

.
ГЕРБ си противоречат. Хем не искат да има големи сътресения в правителството по време и след ротацията, хем обаче плашат, че ако не се случи при техните условия, отиваме на предсрочни избори. Общо взето това стана ясно от думите на Росен Желязков в ефира на Нова телевизия. 
 

Новият препъникамък в "сглобката" се оказа поста на външия министър. На фона на преговори къде да има уж “козметични промени” в състава на Министерския съвет, се появиха искри. От ГЕРБ настояваха първоначално Мария Габриел да съвместява поста в МВнР и премиерските си задължения след ротацията, но твърдо против застанаха от ПП-ДБ като заявиха, че първо тези два поста не могат да се съвместяват качествено и второ - ротацията трябва да е пълна и акад. Николай Денков трябва да стане външен министър. 


Борисовата партия обаче тъкмо обратното - посочи, че Денков не е компетентен да поеме кормилото на МВнР и поискаха той да стане просветен министър, както е било записано в споразумението. Освен това се оплакаха, че след ротацията няма да остане едно министерство в ръцете на ГЕРБ, ако не получат поста в МВнР. Борисов дори заяви, че не държи на Габриел като на фигура, но настоява партията да остане във владението на външно министерство. 


Засега сигнали за компромис няма. Заговори се за предсрочни избори и поредно “счупване” на сглобката. Разминават ли се партиите в рецертата за безоблачна ротация? 





"Надявам се това нажежаване на страстите да улегне и в по-спокоен тон да започнат дискусии. Има важни приоритети като попълването на регулаторите, които са с изтекъл мандат. Те са важни за функционирането на държавата. Важно е да се довърши и съдебната реформа. Не си заслужава само за този пост това да бъде оставено на заден план. Не съм казал, че отстъпваме. За мен другите неща са по-важни обаче.  Аргументът ни след ротацията Николай Денков да бъде вицепремиер и външен министър е заради това, че иначе външната политика на държавата ще бъде концентрирана само в ГЕРБ. Председателят на външна комисия в НС също е от ГЕРБ", коментира пред Нова телевизия Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". 


На въпрос защо изведнъж се е появило името на Денков като предложение за външен министър Минчев заяви, че причината е да се запази “институционалния контакт” и след ротацията. 


"Надявам се, че избори ще има само европейски и никакви други. Не е това положителната перспектива пред страната. Няма да доведат избори до мнозинство, което ще очертае по-лесно управление", коментира Минчев.


И двете страни обаче допускат, че при положителни резултати в управлението на сглобката ротация в правителството ще има до края на 4-годишния му мандат. На въпрос ще бъде ли подписано коалиционно споразумение, Никола Минчев отговори: 





"Струва ми се сложно да стане официално при настоящата ситуация. Да видим. Един механизъм на вземане на решения безспорно дава плюсове, защото минимизира риска от подобни ситуации като тази в момента", коментира той и припомни, че по такъв документ се е работило, но фокусът в момента е върху ротацията. 


"Няма да съборим кабинета със сигурност. Готвим се за ротация", категорично посочи Росен Желязков от ГЕРБ също в ефира на Нова телевизия. 


Коментарът му влиза в разрез с думите на Бойко Борисов, който заговори за избори 2 в 1 през лятото. 


“В края на тази година да се правят избори и то зимата е абсурдно. кабинетът ще изкара четири години. Трябва да има минимални промени, устойчивост. Как оцеляват администрацията и работата, ако през девет месеца се сменят титулярите?”, попита Желязков, наливайки вода в стомната на Мария Габриел и искането тя да остане външен министър и след ротацията през март.


Желязков заяви, че "всяка промяна би била шок в системата", но сигналите от ръководството на ГЕРБ сочат, че Борисовата партия е по-склонна да отиде на нови избори, ако не получи своето, отколкото да направи отстъпки. 


“Разбирането ни е, че външният министър трябва да продължи да съвместява работата си. След 9 месеца отново да има същото преобръщане е много нелогично за една такава консервативна система, каквато е МВнР. Изричното нещо, което е записано, е че Денков ще е образователен министър. Ако в момента се направи радикален ремонт на кабинета, това значи следващите месеци да се занимаваме със структурни и кадрови промени по отделните министерства", категоричен обаче е Желязков. 





Той допълни, че ако ПП-ДБ изразят резерви към Мария Габриел като външен министър, ГЕРБ ще предложат друг свой човек за поста, но Желязков не е чул оплаквания към момента към работата на Габриел в МВнР. 


"Единственият им аргумент в момента е, че партия трябвало да имат израз в Европа. Предстоят европейски избори обаче и ми изглежда като предизборен ход, а не правене на реална политика. Не искаме да внасяме промяна в тази система, която работи", коментира Желязков.


Той така и не отговори на въпроса кое е по-голямо сътресение - да се смени един министър, или да се отиде на нови избори. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3039 |10.02.2024 Светът посрещна Лунната нова година . 3| 2934 |10.02.2024 Григор Димитров отстрани конкуренцията и стигна до полуфиналите в Марсилия . 8| 2748 |10.02.2024 Боряна Димитрова прогнозира успешна ротация, без избори 2 в 1 . 4| 2723 |10.02.2024 Въпреки договорките: Част от земеделците още протестират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads