Реклама / Ads
12| 3089 |08.02.2024 НОВИНИ

Пеевски: ПП трябва да го преживеят - МВнР е на ГЕРБ, Борисов решава кой да е министър

.
Нелогично е заради един министър, в случая - на външните работи, да не се случи ротацията. ПП трябва да го преживеят - записали са, че няма да получат това министерско място. Борисов, като лидер на ГЕРБ, може да реши кой да е министър. Ако той реши, Мария Габриел ще е премиер и външен министър. Ако реши да е друг кандидат, ще го сложи.
 

Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

 

Повод за коментара му е новата порция напрежение между партиите в сглобката постави за пореден път под въпрос случването на ротацията, въпреки че от всички страни увериха, че такава ще има и не се случва нищо драматично. Проблемът обаче дойде от липсата на яснота около поста на външния министър, който ще бъде овакантен, след като Мария Габриел поеме поста на премиер на мястото на акад. Николай Денков. Заговори се Денков да стане външен министър, но тази идея срещна критики, тъй като според някои той не отговаря на нужните характеристики за този пост и посочиха, че е по-подходящ за образователен министър, какъвто вече е бил.  





"Няма договорка за външно министерство. Фиджи, Самоа и Катар са единствените страни, които съвместяват позициите на премиер и външен министър. Няма европейска държава, която си позволява подобно нещо”, коментира тази сутрин Лена Бориславова от Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната“.

 

Бориславова на няколко пъти наблегна на обстоятелството, че подписано споразумение за МВнР няма, независимо, че в управленската програма е ясно записано, че акад. Николай Денков след ротацията става вицепремиер и министър на образованието. ПП обаче настояват той да оглави Министерство на външните работи.

 

По-рано днес пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията не държи на Мария Габриел като външен министър, но ще настоява МВнР да остане под ръководството на партията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3523 |08.02.2024 За пръв път от близо 50 години: Водещ български ревматолог с престижна позиция в европейска асоциация  . 3| 3084 |08.02.2024 Пробив: СОС постигна съгласие за председател. Ще започне ли работа местният парламент? . 1| 2789 |08.02.2024 Елена Йончева: Европа мълчи за надигането на фашизма  . 8| 2977 |08.02.2024 ГЕРБ готови с отстъпки за Габриел, но държат на свое МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads