Реклама / Ads
8| 2746 |10.02.2024 НОВИНИ

Боряна Димитрова прогнозира успешна ротация, без избори 2 в 1

.
Стрелите започнаха още преди финалния месец на “сглобката”. Тази коалиция е обречена на вътрешно напрежение заради ясния дневен ред на ПП-ДБ да стеснят сферата на влияние на ГЕРБ. Тази ротация в управлението ще се осъществи и няма да има избори 2 в 1 - заедно с тези за европейски парламент.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия социологът от “Алфа рисърч” Боряна Димитрова. 

 

Повод за коментара й е новата порция напрежение в правителството, възникнало само месец преди ротацията на акад. Николай Денков с Мария Габриел на 6 март. На фона на преговори къде да има уж “козметични промени” в състава на Министерския съвет, се появиха искри заради поста на външния министър. 

 

От ГЕРБ настояваха първоначално Мария Габриел да съвместява поста в МВнР и премиерските си задължения след ротацията, но твърдо против застанаха от ПП-ДБ като заявиха, че първо тези два поста не могат да се съвместяват качествено и второ - ротацията трябва да е пълна и акад. Николай Денков трябва да стане външен министър. 





Борисовата партия обаче тъкмо обратното - посочи, че Денков не е компетентен да поеме кормилото на МВнР и поискаха той да стане просветен министър, както е било записано в споразумението. Освен това се оплакаха, че след ротацията няма да остане едно министерство в ръцете на ГЕРБ, ако не получат поста в МВнР. Борисов дори заяви, че не държи на Габриел като на фигура, но настоява партията да остане във владението на външно министерство. 

 

Засега сигнали за компромис няма. Заговори се за предсрочни избори и поредно “счупване” на сглобката. 





“Ротацията е абсолютно нов формат в българската политика и ако наистина тя се осъществи, нарастват и шансовете да се осъществят и следващи ротации и да се изкара 4-годишен мандат”, коментира още Боряна Димитрова.

 

"Със сигурност ще видим стрели и по-силна риторика, но все пак ротацията ще се осъществи", прогнозира Димитрова. 

 

Тя изтъкна и няколко причини, които биха спрели правителството отново да ни прати на избори: Шенген и еврозоната - силен аргумент и на двете водещи политически формации, както и смяната на регулаторите. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2721 |10.02.2024 Въпреки договорките: Част от земеделците още протестират . 9| 2703 |10.02.2024 Руски дронове убиха седем души при атака в Украйна. Сред тях - деца и бебе . 6| 2898 |10.02.2024 Нетаняху нареди на армията да евакуира Рафах . 2| 2673 |10.02.2024 Очаква ни ветровито време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads