Реклама / Ads
7| 4435 |06.01.2024 НОВИНИ

Ротацията в сглобката била технически въпрос. И екоминистърът - спокоен за поста си

.
Не се притеснявам, че мога да бъда сменен при ротацията, заяви пред Българската национална телевизия министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Повод за коментара му са сериозните заявки за рокади в кабинета след ротацията на правителството. 
 

Ротацията е технически въпрос 

 

Ротацията на правителството трябва да се случи на 6 март. Въпросът с чий мандат да стане това обаче разбуни духовете вчера, след като по време на визитата си в Индия председателят на парламента Росен Желязков посочи, че Мария Габриел трябва да поеме щафетата от Николай Денков с мандата на ГЕРБ. Вече се появиха и гласове от анализатори, че по този начин ще се гарантира, че Борисовата партия ще е тази, която ще носи отговорността. 

 

Дали обаче именно с мандата на ГЕРБ ще се осъществи ротацията е въпрос на преговори. За това заговори съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. 

 

"Аз предпочитам да се случи с нашия мандат, но това не е обсъждано. Всъщност това не е изговорено”, коментира тази сутрин Настимир Ананиев от ПП-ДБ.







Все още желание за преговори не са изразили от ГЕРБ. Днес и лидерът Бойко Борисов дори посочи, че би било абсолютно безсмислено Габриел да върне мандата неизпълнен при ротацията. 

 

“Преди 9 месеца хората, които подкрепяха ПП и ДБ, не искаха да повярват, че не са първи. Сега вече всичко е друго, ненужно и смешно е упражнението Мария да приеме мандата и след няколко дни да го върне”, каза Борисов.

 

Техническият въпрос бе повторен и от премиерът акад. Николай Денков. По думите му, предстои технически да се уточни как ще се осъществи ротацията на премиера през март.

 

Сигурно е обаче едно - рокади в кабинета ще има при ротацията. Наред със сериозните заявки за това от страна на ГЕРБ, от ПП-ДБ също заявиха, че ще направят оценка на работата на отделните министри и ще преценят дали те трябва да се разделят с постовете си в подопечните им ведомства. В първия работен ден от годината Борисов обеща да “направи анализ на работата на всеки министър от ръководствата на партиите, които подкрепят управлението” и тогава ще реши дали да има смяна, или не. През октомври бе значително по-категоричен в тази своя заявка за рокади като дори заяви, че е недоволен от някои министри.

 

Критики бяха отправени и към икономиката, иновациите и растежа, младежта и спорта. Борисов загатна, че става дума за 7-8 министъра. Завъртяха се имената на министъра на спорта, министъра на икономиката. От ПП-ДБ обаче посочват, че няма да се сменят имената, с които се спекулира. 







Важното е оценката

 

Оценка ще бъде направена не само от ГЕРБ, но и от структурите на ПП-ДБ. От там уверяват, че нищо няма да се случи с едноличното решение на Борисовата партия и никой няма да посочва имена. 

 

“Що се касае до персоналния състав, там има два основни елемента. Първият е, че ще вземем решения на националните си органи за това в кои министерства работата е вървяла достатъчно убедително и в кои не. Всяко решение в този смисъл ще трябва да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС. Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърля имена на министри. За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но, както казах, това няма да е мое лично решение, ще е на партийните ни органи”, посочи Лена Бориславова преди няколко дни. 







Същото увери и Настимир Ананиев днес: 

 

“Никой еднолично не може да смени министър. Трябва да има съгласие на двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да може да се случи каквато и да е промяна в състава на МС. Ако няма такова съгласие, съставът ще остане същия”, посочи Ананиев.

 

Кой се чувства застрашен?

 

Със сигурност доволен от работата си е министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който убедено посочи, че името му не присъства в черния списък. 

"В Министерството на спорта работата върви добре. Дали един министър ще остане или не ще бъде гледано на база какво неговото ведомство е свършило по управленската програма. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този списък”, обясни Илиев. 

 

Свършената работа по отношение на околната среда за шест месеца, Юлиан Попов определи като работа за няколко години, но "както има една песен невъзможното ще отнеме малко повече време". Пред БНТ инистърът на околната среда и водите каза, че не се притеснява от възможните рокади в правителството.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5015 |06.01.2024 Сърбия и Косово решиха спора с регистрационните табели . 4| 4208 |06.01.2024 Дипломат №1 на ЕС: Палестинска държава е единственият изход от кризата . 4| 4142 |06.01.2024 Смилов очаква козметични промени в кабинета след ротацията . 12| 4777 |06.01.2024 Патриарх Неофит: Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads