Реклама / Ads
8| 2978 |08.02.2024 НОВИНИ

ГЕРБ готови с отстъпки за Габриел, но държат на свое МВнР

.
ГЕРБ изглежда правят крачка назад в намерението си Мария Габриел да стане премиер, но и да остане външен министър след ротацията на 6 март. Пред журналисти лидерът Бойко Борисов заяви, че партията ще настоява да запази ръководството на Министерството на външните работи и заговори за друг кандидат. 
 

"ГЕРБ настоява да си запази външно министерство, съгласни сме министър да е и друг човек, не Мария Габриел", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Той потвърди, че вчера е имал разговор с Кирил Петков, който окачестви като "уютен, приятелски".

 

"Нечистоплътно представят от ПП нашите срещи и казват, че аз им водя ДПС, а те ми ги водят в кабинета, идват заедно", коментира още Борисов.





Новата порция напрежение между партиите в сглобката постави за пореден път под въпрос случването на ротацията, въпреки че от всички страни увериха, че такава ще има и не се случва нищо драматично. Проблемът обаче дойде от липсата на яснота около поста на външния министър, който ще бъде овакантен, след като Мария Габриел поеме поста на премиер на мястото на акад. Николай Денков. Заговори се Денков да стане външен министър, но тази идея срещна критики, тъй като според някои той не отговаря на нужните характеристики за този пост и посочиха, че е по-подходящ за образователен министър, какъвто вече е бил.  

 

"Няма договорка за външно министерство. Фиджи, Самоа и Катар са единствените страни, които съвместяват позициите на премиер и външен министър. Няма европейска държава, която си позволява подобно нещо”, коментира тази сутрин Лена Бориславова от Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната“.

 

Бориславова на няколко пъти наблегна на обстоятелството, че подписано споразумение за МВнР няма, независимо, че в управленската програма е ясно записано, че акад. Николай Денков след ротацията става вицепремиер и министър на образованието. ПП обаче настояват той да оглави Министерство на външните работи.

 

"ГЕРБ имат всички регулатори и цялата държавна администрация, която не може да бъде сменена за секунда. Във всяка областна администрация имат поне един заместник, ако не управител", допълни тя.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 24320 |08.02.2024 Нели Куцкова: Има връзка между Нотариуса, жълтите медии и главния прокурор . 0| 3622 |08.02.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части от столицата . 6| 2997 |08.02.2024 Зеленски настоя всички замразени руски активи да бъдат прехвърлени на страната му . 5| 2986 |08.02.2024 Настимир Ананиев: МВнР трябва да си дойде в ПП-ДБ след ротацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads