Реклама / Ads
2| 5119 |25.11.2014 НОВИНИ

За едни сагата КТБ приключи, за други следва "Дързост и красота"

.
След като се налива в банковата система свободен ресурс за 3,7 млрд. лв., историята с КТБ приключи за хората с гарантираните влогове. За останалите обаче започва сериалът "Дързост и красота". Не може да се прогнозира колко време ще продължи, защото ще трябва да се направи истински одит на банката.
 
Това коментираха икономистът Кольо Парамов и журналистът от вестник "Банкер" Петър Илиев пред TV7.

Според Парамов изготвянето на международна експертиза може да отнеме до пет години. Ще гледаме тежък провлачен процес във Висшия административен съд. Несъстоятелността дълго ще бъде забавяна и квесторите, които изпълниха политиката на Искров да фалират банката, ще продължат да управляват КТБ, прогнозира той.

Двамата гости в студиото бяха единодушни, че в момента акционерите не се борят да спасят банката, а да покрият щетите от действията на държавните органи спрямо КТБ. Хората с преференциални лихви или депозити над 100 хил. евро тепърва ще чакат развитие, защото ситуацията е безпрецедентна у нас.

Иван Искров трябва да отиде в затвора заради умишленото фалиране на КТБ, твърди Кольо Парамов. И ще отиде в затвора, допълни той и му препоръча да си търси адвокати. Според финансиста, може да се докаже явен категоричен умисъл за фалиране на банка от страна на гуверньора на БНБ.

Големият въпрос, който всички подминават сега, е какво ще се случи, ако съдът каже, че лицензът на Корпоративна търговска банка е бил отнет неправомерно. Обратно решение не е предвидено като законова възможност. "Тогава никой не може да защити България пред който и да е съд от исковете на акционерите, които могат да достигнат 5,7 млрд.", категорични бяха гостите и добавиха, че след тях ще последват едни други искове - на тези с депозити над гарантираните.

Те, както и Фондът за гарантиране на влоговете, не могат да получат нищо, докато в КТБ не се назначи синдик. Това обаче не може да се случи, докато няма обявена несъстоятелност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4833 |24.11.2014 Минимална заплата от 400 лв. ще фалира малки и средни фирми . 9| 5476 |18.11.2014 Бунтарят Велизар Енчев поздрави Борисов за коледните добавки . 35| 5876 |18.11.2014 Борисов обеща: Пенсионерите с пенсии до 286 лв. ще получат по 40 лв. коледни надбавки . 3| 4369 |14.11.2014 Калфин: Още се търсят възможности за коледни добавки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads