Реклама / Ads
Frognews
3| 2778 |22.11.2018

Едва 13% от българите искат повече средства за отбрана

.
Едва 30% от българските граждани са на мнение, че правителството трябва да отделя повече средства за сигурност. Това сочат резултатите социологическо проучване на агенция ”Тренд” за нагласите на българите спрямо Държавния бюджет 2019 година.

На въпрос за кои сфери трябва да се отделят повече средства, 29% са отговорили, че секторът на сигурността трябва да бъде сред приоритетните в държавата. Още по-малък е процентът на сънародниците ни, които са на мнение, че трябва да се отделят повече пари за отбрана - 13%.

 

Притеснително изглежда и че едва 10% от сънародниците ни са на мнение, че управляващите трябва да финансират повече в култура.

 

43% пък казват, че трябват повече пари за образование. Макар и значително по-голям, процентът на хората, обявили се за повече средства за образование, също може да тълкува многозначно.

 

Най-малко българи искат повече пари за спорт - 4%.

 

8% от анкетираните са посочили, че трябват повече пари за заплатите в бюджетния сектор.

 

17% искат повече средства от държавата за земеделие.

21% от българите мислят, че трябва да се вливат повече пари в строителство и инфраструктура.

 

Най-голям е процентът на сънародниците ни, които искат от правителството да се отпускат повече пари за здравеопазване - 77%.

 

След това в статистиката на "Тренд" се нареждат хората, които искат повече пари в социалната сфера - за пенсии и помощи - 60%.

 

Спрямо данните българите масово са на мнение, че държавните средства в почти всички сектори се харчат неефективно.

 

79% сочат, че парите за здравеопазване не се изразходват ефективно.

 

55% пък са на мнение, че това се случва и в сектора на образованието.

 

Впечатление прави, че 50% от българите заявяват, че парите за култура не се харчат ефективно. 19% са на обратното мнение, а цели 31% не могат да преценят дали държавните средства за култура се изразходват ефективно.

 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Две трети от българите не вярват, че медиите са независими 6| 2764 |21.11.2018 . Пирински: предварителните условия - със спорен ефект 0| 2753 |21.11.2018 . Може да започне международно разследване на убийството на Хашоги 0| 2769 |21.11.2018 . От БСП за пореден път искат да се замразят заплатите на управляващите 3| 2713 |20.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ