„Ееех, какви домати имаше едно време...”
84 % от съгражданите ни гледат с леко съжаление към българския домат, защото според тях някога той е бил истински, а днес нещата стоят по-различно. Какъв е днешният домат, потърсихме отговор при експертите, сподели БНТ.
Проф. д-р Николай Панайотов, ръководител на катедра "Градинарство" в Аграрния университет в Пловдив: „Разликата между предишните и сегашните домати не е малка. Усеща се още при пипане. Има промяна във вкуса и в текстурата на домата. Което пък се постига в резултат на намаленото количество захар, за да може зеленчукът да се съхранява по-дълго. При разрязване чуваме звук. Виждаме и че доматът невинаги е годен за консумация”.
Обяснението за различния вкус се крие в новата цел - доматите да издържат по-дълго време. И ако трябва да поставим границата между едно време и днес, излиза, че 84 % от българите наистина са прави: ако преди доматите са имали добър вкус, днес преобладава добрият външен вид.
А както знаем, външният вид често лъже.
Моля, подкрепете ни.