Реклама / Ads
1| 4572 |01.11.2023 НОВИНИ

Египет отвори границата с Газа

.
Източник: БГНЕС
Египет отвори границата с ивицата Газа и прие първата група чужди граждани, на които е разрешено да напуснат анклава. Стотици граждани с двойно гражданство и чужденци, включително българи, се очаква да напуснат Газа. По-рано преминаха първите линейки, които трябва да транспортират общо 90 ранени в болници в Египет.
 

Кадри на египетската телевизия показаха преминаването на линейки, които транспортират ранени от ивицата Газа в болници в Египет. Кайро настоява близо 90-те ранени, на които е разрешено да бъдат прехвърлени за лечение, да преминат границата преди чужденците, които според различни публикации са около 540.

 

Разрешение да напуснат ивицата Газа имат и хора с българско гражданство. Сред тях са роднини на Сийка Шарафи, която пред БНР съобщи, че нейните син, снаха и внучка на 4 години вече са на египетска територия:

 

"Сега в момента вече са си предали паспортите в египетската част на границата. Там ги чака консулът от българското посолство от Кайро - чака ги на Рафа, на границата, те ще ги поемат с таксита оттам".

 

Сийка Шарафи благодари на българските власти за съдействието по извеждането на близките ѝ от ивицата Газа.


Отварянето на границата е резултат от преговори Египет, Израел и "Хамас" с посредничеството на Катар, става ясно от анонимни източници на агенция Ройтерс. 

 

Същевременно днес Турция и Иран призоваха за регионална конференция за предотвратяване на разрастването на войната между Израел и "Хамас".

 

"Не искаме човешката трагедия в Газа да се превърне във война, която засяга страните от региона", каза турският външен министър Хакан Фидан на съвместна пресконференция с иранския първи дипломат Хосейн Амирабдолахиан, който призова срещата да се проведе колкото е възможно по-скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4628 |01.11.2023 Защо Вучич свика предсрочни парламентарни избори в Сърбия? . 15| 4849 |01.11.2023 Борец срещу модела на управление на ГЕРБ, се оказва основен съюзник на партията на Борисов, разкри Манол Пейков . 5| 15731 |01.11.2023 ДАНС: Руският гражданин, който се укриваше в Руското посолство след експулсиране, е напуснал България днес . 10| 4537 |01.11.2023 МС одобри закупуването на бойни машини ”Страйкър” от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads