Реклама / Ads
6| 3253 |24.01.2023 НОВИНИ

Екатерина Михайлова: Ако не са готови ролките с хартия за вота, да му мислят тези, които го измислиха

.
Екатерина Михайлова
Сроковете кога да се проведат избори са на ниво конституция. Когато не се постигне съгласие за образуване на правителство - президентът назначава служебно правителство и насрочва избори след 2 месеца. А съответните органи - ЦИК, трябва да осигури тяхното провеждане. Това каза по Нова тв проф. Екатерина Михайлова, преподавател по парламентарни практики. 
 

На предсрочните избори тази пролет ще може да се гласува и на машини въпреки опасенията, че няма как да се осигури защитена хартия за новия тип бюлетини, които заменят досегашните разписки от устройствата.


"Ако не са готови ролките - ЦИК трябва да каже как ще се проведат изборите в рамките на закона. Да му мислят тези, които са го направили. Няма друго решение освен да бъде изпълнен закона. Изборите могат да бъдат обжалвани, но не всеки може да обжалва. Може да стане през КС, но само през субекти, които могат да го сезират - президент, група народни представители, МС, ВКС и главен прокурор", каза още тя. 


Според нея в самата конституция не се казва точно кога ще се разпусне парламента и ще се насрочат на избори. Когато нямало точно упоменат срок, се говори за разумен срок, а досега практиката показвала срок между седмица и 10 дни. 


Тя обърна внимание за заявките за референдум за промяна от парламентарна към президентска република. 

 

"Ако ще има референдум за промяната на формата на държавно управление - нещо, което може да се направи само от ВНС - това не е въпрос, който да се промуши по между другото. Ако въобще се стигне до подобно решение, задължение на институциите е да имат достатъчен срок, в който да се проведе разяснителна кампания", добави още проф. Михайлова.  



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3046 |14.01.2023 Доц. Кунчев: Не сме 100% готови за епидемия, но това няма да разклати здравната система . 6| 2983 |10.01.2023 ГЕРБ готови да седнат на разговор за кабинет с мандат на ДБ, но ако е сериозен и без сочене с пръст . 4| 3458 |08.01.2023 Екатерина Захариева заяви, че ако третият мандат отиде в БСП, ГЕРБ-СДС ще водят разговори с левицата . 8| 3448 |05.01.2023 Иванов: Готови сме за третия мандат. Но това не значи “просто някакво правителство”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads