Реклама / Ads
19| 5621 |19.11.2013 НОВИНИ

Екимджиев: Цацаров е длъжен да се самосезира за изказването на Орешарски

.
Главният прокурор не само може да се самосезира, а е длъжен да го направи. Наказателно-процесуалният кодекс задължава прокуратурата да действа не само по сигнал, а да се сезира по публикации в медиите, каквито излязоха миналия петък.
 

Това обясни Михаил Екимджиев пред Нова телевизия. Той е един от адвокатите, които се обърнаха към държавното обвинение във връзка с изказването на Пламен Орешарски, че държавни служители може да бъдат уволнявани за участие в политически протести.

Наказанието, което предвижда Наказателния кодекс, е за длъжностно лице, което чрез насилие или заплашване пречи на упражняване на конституционни права, обясни юристът. По думите му в случая „изказването на г-н Орешарски създава основателен страх, т.е. чрез заплашване се демотивират евентуалните участници в антиправителствени протести, които са на държавна служба и по този начин се ограничават конституционните им права на свободно събиране и изразяване на мнение, включително чрез протести".

Предвиденото наказание за подобни действия е до 5 години лишаване от свобода, посочи адвокат Екимджиев. Той припомни, че ръководителят на изпълнителната власт е отбелязал в прав текст стремежа на управляващите да се освобождават от държавни служители, участващи в протестите.

„Събирането на оперативни данни за паралегални цели без легитимно оправдание също е престъпление и злоупотреба с власт", добави Екимджиев. По думите му полицията няма право и да записва личните данни на протестиращите. "Това може да става само, когато има данни за извършено нарушение и се съставя акт или когато полицаите съставят предупредителни протоколи по закона за МВР. В останалите случаи това също е злоупотреба, защото не се знае къде се съхраняват тези данни и кой оперира с тях. Това са въпроси, за които министър Цветлин Йовчев дължи обяснение".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5032 |14.11.2013 Цацаров: Работи се по случая с бившия шеф на ГДБОП . 28| 5695 |12.11.2013 Цацаров иска възобновяване на делото срещу Лечков . 62| 5160 |07.11.2013 Местан пита Цацаров: Как Цветанов знае класифицирана информация за Бисеров? . 43| 5313 |07.11.2013 Местан: Цацаров показа, че ДПС не е махнало Бисеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads