Реклама / Ads
0| 3223 |04.07.2022 НОВИНИ

„Екокъмпинг“ или поредният бетонов палат? Терен от Шофьорския плаж на Алипу е заграден с надпис „частен имот“

.
Източник: БГНЕС
Природозащитници алармираха, че на емблематичния Шофьорски плаж в защитена местност Алепу е поставена ограда от инвеститор с надпис „частен имот“ и най-вероятно отново ще се лее бетон. Намерението му уж било да направи на него „екокъмпинг“. Хората са несъгласни на защитена зона да се изгражда подобни постройки и казват, че дюните са разрушени.
 

Ограденият терен обаче попада в защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, уточняват от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

 

На фирмата инвеститор „Еко кемп парадайс“ със заповед на директора на РИОСВ-Бургас, е наложена принудителна административна мярка - спиране на извършваните дейности, до провеждане на законовите процедури и влязъл в сила краен административен акт. Наложен е и акт за установеното административно нарушение.

 

От РИОСВ в Бургас също така уточняват, че главният архитект на община Созопол не е издавал разрешение за поставяне на преместваеми обекти във въпросния ограден имот.

 

„Намираме се върху урбанизирана земя. Тук предстои да бъде изграден екологично съобразен глемпинг, състоящ се от 15 палатки, разположена към абсолютно законно притежавана и придобита земя“, обясни за БГНЕС Димитър Димитров, представител на инвеститора.

 

От РИОСВ-Бургас заявиха, че след получаване на инвестиционното предложение са назначили оценка на околната среда, но тя още не е готова. Въпреки това на плажа са изградени 15 декинга, върху които ще има палатки. Оградата е на 15 метра в плаж, който е изключително държавна собственост. Инспекцията спира извършването на строителните дейности и издава акт.

 

Инвеститорът заяви, че земята е законно придобита и не е държавна. Декингите са направени след писмо от на Община Созопол, в което не се изисква разрешение за строеж. Преценката ОВОС е за електроинсталация, ВиК и временни контейнери, но нищо такова не е поставено. От фирмата ще си търсят правата по съдебен път. Заявиха, че законово може да изградят парцела със 60 см ограда, но вероятно са засегнали интересите на някой, който не иска там да бъде нещо екосъобразно, а иска да е поредният бетонов палат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6650 |03.05.2022 ”Загина“ поредният шеф на „Газпром“ . 6| 5002 |20.11.2021 Иран: Закон за ”подмладяване на населението” или поредният пример за потъпкване на жените? . 1| 3054 |18.05.2021 БСП-София: Поредният провал с приема в детски заведения е запазена марка на ГЕРБ . 10| 4457 |16.05.2021 Бетонови блокчета на хоризонта: Каваци се превръща в Слънчев бряг?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads