Реклама / Ads
2| 2879 |18.02.2021 НОВИНИ

Нищожно е разрешителното за строежа на Алепу, обяви съдът

.
Алепу Източник: БГНЕС
Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за строеж на куроротен комплекс „Алепу Вилидж”. След проверка на законността на строежа на „Алепу вилидж”, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през м. юни 2020 г., от Окръжна прокуратура - Бургас бе внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на общ. Созопол, съобщиха от съда.

Въпросното разрешително е в полза на „Алепу Вилидж" АД за строеж на курортен комплекс „Алепу Вилидж" (етапно строителство). Там е предвидено да има първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж" и втори етап – „курортен комплекс".


Съдът е приел позицията на прокуратурата, че това разрешително е издадено при нарушение на няколко разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Магистратите приемат, че това е особено съществен порок на оспорения административен акт и той трябва да бъде отменен.


"Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза", твърди прокуратурата и допълва, че съдът ще сезира държавното обвинение. Припомня се, че на 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас е започнало разследване за престъпление по служба. Досъдебното производство е за това, "че през месец септември 2018 г. съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици".


Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, което става пред Върховния административен съд.


Скандалът около въпросния строеж тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се виждаше как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивница. Първоначално чиновници от община Созопол и от РДНСК настояваха, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище. Оказа се, че има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции - "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност.


Строежът на ваканционно селище, упорито наричан "укрепване" е било спряно от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения, но после работата е продължила. След като гръмна скандала, премиерът Бойко Борисов прати на място шефът на ДНСК, който обяви: "Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция, тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, тоест част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване".


Наложи се намесата лично на Борисов, който от своя страна заяви: "Така ще остане. Представяте ли си някой да даде разрешение. Поне аз не виждам по време на нашето управление това да се случи и там да започне да се строи хотел". Прекрасно място за къщичка на птици".


Инвеститорите на обекта от своя страна обявиха, че всичко е законно и че те са извършвали само укрепителни дейности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3676 |07.12.2020 АПИ обяви обществена поръчка за строежа на 75 км. от АМ ”Русе-Велико Търново” за близо 1 млрд. лв. . 7| 7006 |10.10.2020 Акция на ГД ”БОЕЦ” на строежа на Южен поток /видео/ . 20| 4340 |07.10.2020 Акция на БОЕЦ срещу строежа на Турски поток през България . 12| 4902 |27.08.2020 Откриха нарушения при издаденото разрешително за строежа на Алепу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads