Реклама / Ads
7| 5108 |29.09.2010 НОВИНИ

Еколози атакуват Борисов заради заменките

.
С проекта за нов закон за горите, който се очаква да бъде приет от Министерския съвет в сряда, управляващите от ГЕРБ на практика ще узаконят скандалните заменки на предишните правителства. Това алармираха ден преди евентуалното одобрение на проекта от Коалиция "За да остане природа в България".
 

Заради скандалите с заменките срещу България е образувана наказателна процедура от Брюксел за неправомерна държавна помощ, припомнят природозащитниците. Предлаганият сега вариант на закона според тях ще доведе до нови наказателни санкции срещу страната ни.

Въпреки, че коалицията е участвала в изработването на документа, нейните становища не са били отразени в сегашния му вариант. Не са посочени мотивите за игнориране на техните предложения от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, отбелязват еколозите

В момента има мораториум върху строежите в заменени гори, но с новите текстове забраната ще отпадне за част от имотите и те законно могат да бъдат застроени. Това е отстъпление от заявената позиция на правителството на ГЕРБ по въпроса с замените и узаконява това най-голямо престъпление на предишните управления, смятат още те.

Според коалиция "За да остане природата в България" законопроектът създава възможност за продажба и замени на имоти държавна собственост, попадащи в защитените територии. “За обществото публичният характер на собствеността на държавата и общините в защитените територии е достижение, което датира от вече 76 години и защитава обществения интерес. Нито едно правителство, независимо от кризите, в които е попадала държавата през последните години, не е посягало на защитените територии“, възмущават се от организацията.

В изявлението им се посочва, че се запазват съществуващите и се създават нови възможности за застрояване на горските територии, изключване на площи от тях и извършване на разпоредителни сделки с държавни горски имоти.

Предвижда се и застрояване на горските територии без промяна на предназначението за лифтове, влекове и съоръжения за ветрогенератори и фотоволтаици, допълват от коалицията За представителите й е неразбираемо защо се поощряват строежи, които нямат нищо общо с управлението на горите.

При 3 от седемте наказателни процедури на Европейската комисия срещу България по повод европейската екологична мрежа “НАТУРА 2000“ нарушенията са именно поради строежи на лифтове и възобновяеми енергийни източници, припомнят еколозите

По думите им предложението природните паркове да могат да преминават към общините разбива досегашния модел за работа и функции на администрациите на природните паркове. В момента местните власти нямат какъвто и да било капацитет за управление на защитени територии, като състоянието на градските паркове е показателно за това, се допълва в съобщението.

Примерите за отношението на общините към защитените територии са свързани главно с правни действия по тяхното заличаване и застрояване, посочват природозащитниците. Те дават за пример действията на община Царево за Природен парк “Странджа“ и община Сливен относно Природен парк “Сините камъни“, които са предизвикали едни от най-сериозните граждански реакции.

Направените предложения в проектазакона за горите задоволяват ограничен кръг от олигарсите на България и категорично се разминават с обществения интерес, заявяват от Коалиция “За да остане природа в България“.

От там припомнят, че подобни опити за промяна на законите, за да се застроят и разпродадат българските гори, имаше през март 2005 г. и януари 2009 г., но подписка от 100 хил. души спря тези намерения.

Нова петиция за опазване и устойчиво управление на горите на България с над 70 хил. подписа е била внесена официално тази седмица при премиера Бойко Борисов, съобщиха еколозите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5010 |29.09.2010 А.-М. Борисова: Може и 30% да се доплаща в болниците . 7| 5855 |28.09.2010 Брюксел наказва България заради мръсния въздух . 4| 5405 |28.09.2010 СДС поиска главата на Борисова . 9| 5147 |25.09.2010 РЗС захапа Цветанов заради филм, той отвръща с факти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads