Реклама / Ads
5| 4950 |03.01.2012 НОВИНИ

Еколози атакуват Закона за горите в парламента

.
Промените в Закона за горите, одобрени на последното заседание на правителството за 2011 година, без съмнение ще доведат до ощетяване и унищожаване на българската природа и ще застрашат екологическата и националната сигурност. Това е официалното становище на сдружение “Екофорум за устойчиво развитие” и коалиция от неправителствени организации.
 

 

 

Според природозащитниците промените, инициирани от собственика на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”, ще доведат до недопустима държавна помощ, ще стимулират незаконните сечи, горските палежи и износа на неправомерно добита дървесина.

Организациите призовават депутатите от Комисията по земеделие и гори и от Комисията по околна среда и води в Народното събрание да отхвърлят новите текстове в Закона за горите.

Законопроектът би довел до стимулиране в бъдеще на незаконното строителство на ски съоръжения в Пирин, Витоша, Рила, Стара планина и Родопите, което се явява недопустима държавна помощ, се казва в писмото на “Екофорум за устойчиво развитие”. Създават се условия крупните заменки на десетки хиляди декари гори във вододайните зони на нашата страна да се случат отново. Неприемлива е възможността съществуващите територии да бъдат допълвани с нови площи от държавния горски фонд без търг, а впоследствие да бъдат обезлесявани и изграждани стотици км писти, влекове, лифтове и други спомагателни съоръжения, като при това се гарантира узаконяването им от държавните институции.

Съвсем реалистично може да се предвидят последствията от изпълнението на одобрения от Министерски съвет законопроект, пишат природозащитниците. Спестявайки си стотици милиони лева дължими държавни такси в дългосрочен план от промяна на предназначението на гори, определени компании ще могат да узаконят действащи съоръжения в Пирин, Витоша, Стара планина, Рила и Родопите.

Определени компании, получили чрез заменки горски площи в стратегическите вододайни зони на страната в Пирин, Стара планина, Рила и Родопите, ще имат възможност да строят без общ устройствен план и да обезлесяват свободно останалите незасегнати вододайни зони в страната, с всички очаквани последствия, а именно – промяна на климата в регионите към засушаване и предизвикване на водни кризи, влошаване на почвеното плодородие в низините, ерозия на почвите в планините и затлачване на изкуствените вододайни съоръжения за питейна вода, като например язовир “Искър”.

Очакваните негативни последствия от приемането и изпълнението на законопроекта пряко ще застрашат екологическата и националната сигурност и ще предизвикат огромни затруднения за държавната власт и за страната до 5-10 години, смятат още природозащитниците.

Ощетяването на обществения интерес и избягването на приходи за държавния бюджет възлизат на най-малко 80 милиона лева само за следващите три години, изчисляват от организацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5267 |27.12.2011 Граждански организации атакуват инспектората на ВСС . 124| 5965 |11.12.2011 Президенът наложи вето върху Закона за бюджета на ДОО . 3| 5419 |02.12.2011 Интернет организации скочиха срещу Закона за хазарта . 30| 6389 |02.12.2011 Фермери с трактори атакуват София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads