Реклама / Ads
4| 4773 |03.07.2020 НОВИНИ

Екоминистърът: Правим национално турне на отпадъците в страната

.
Емил Димитров
Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. Има бизнесмени, които внасят отпадъци и после не ги преработват. Няма да казвам имена. Затворили сме една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните. Ние правим национално турне на отпадъците в страната.
 

Държавата трябва да даде огромни средства, за да оправя боклуците на разни бизнесмени. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.


Министърът разясни и друг проблем, касаещ община Върбица. Държавата даде много пари да закрие местните сметища, които бяха рекултивирани и направени на регионални депа, които трябваше да изкарат 10-15 години. Кметовете обаче, за да им излезе по-евтино, си направиха местни депа, тайни, нови, за да не плащат те за почистването.


Димитров обясни още, че отговорността на ръководеното от него ведомство не касае само разчистването на незаконни сметища, но и съхраняването на COVID отпадъци. Засега ние се справяме с това, подчерта министърът.


Относно напрежението с багерите на Рилските езера, Димитров заяви, че там няма нужда от ОВОС, тъй като няма строителство. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства.


Министърът коментира и спорните промени в Закона за биоразнообразието. Две години законът се бави и чака. Ставам министър на три дни и го чета пред всяка комисия, и казвам, че трябва да се приеме. Защо обаче аз трябва да се чувствам виновен, че някой не му харесва този закон.


За Перник никой не каза - мерси, а веднага да видим и другите градове. Ами, закачете ми и селата, коментира Димитров относно проблема с водата в Радомир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 56259 |08.06.2020 Патрик Смитьойс: Предстои масово изнасяне на национално богатство срещу символична сума . 15| 4793 |02.06.2020 Караянчева: В Деня на Ботев да отправим молитва и искрена благодарност и към героите на нашето време . 20| 5401 |01.06.2020 Борисов към Вучич: Аз съм едно малко премиерче. Правим всичко, за да сте доволни . 3| 5380 |27.05.2020 Д-р Десислава Кателиева: Никой не ни обясни как да се справим с COVID-19. Работехме в страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads