Реклама / Ads
18| 4847 |26.08.2024 НОВИНИ

Димитър Куманов: Кражбите на вода са главната причина за безводието в България

.
Инж. Димитър Куманов, Сдружение "Балканка" Източник: БГНЕС
"Кражбите на вода са главната причина за безводието в България и то не само по водопроводните системи, за които се твърди, че имало загуби. По изявление на бивш министър МРРБ Черни Осъм, откъдето е водата за Плевен, има над 1000 незаконни включвания и това става със знанието на ВиК операторът, и от тези незаконни включвания се дават отчисления."
 

Това мнение изрази пред БНР Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

 

Той припомни, че са платени 42 млн. лв. от Световната банка за Планове за управление на речните басейни, а Планове още няма и се закъснява вече три години.





Специалистът подчерта, че причината за безводието в населените места не е горещото лято, а е лошото управление на водите у нас и кражбите, както и малките ВЕЦ-ове по язовирите.

 

"Жребчево и Копринка са изпразнени, защо? Защото правиха ток зимата, вместо да се оставят да се напълнят", даде пример Куманов.

 

И допълни:

 

"Язовир Порой, който се ползва за напояване и питейна вода, сега насред лято го източиха в най-голямата жега, за да ремонтират кулата при стената. Точно когато водата се напече и измря рибата. И това стана с разрешение на МОСВ, при положение, че трябваше да се прави ремонт през есента при по-хладно време. Има безумно управление на водите у нас. И сега водата не става за пиене на Черноморието, а трябваше да се източи, когато нямаше туристи. Да не говорим, че можеше да се ремонтира без да се източва."





Експертът коментира и за сечта във вододайни зони, която е трябвало да се забрани.

 

"МЗГ отбраняват тези сечи. Имаше проект да не се сече във вододайните зони, изобщо не го разгледаха този проект. По заповед на министъра на МОСВ Петър Димитров, който си запазва  поста сега в „Главчев 2“, след като вкара в криза цялата държава", посочи още той.

 

По думите му проблем е и напояването – "Напоителни системи" за огромни загуби по техните канали и кражби. 

 

"Кражба на вода има от реките и е за напояване като си слагат помпи и за рибарници също. Говорим за големи производители със стотици декари за поливане. Пращани са 10 сигнала за Стряма за незаконно преграждане за рибарници и от Басейнова дирекция предупреждават, че ще ги проверят. Като отидат водата се пуска. На следващия ден пак няма вода", отбеляза представителят на Сдружение "Балканка".

 




Категоричен е, че кражбите са фундаментален проблем, както и безхаберието на държавата, защото не се правят инвестиции.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2162 |26.08.2024 Почина легендарният футболен треньор Свен-Горан Ериксон . 0| 2408 |26.08.2024 Регулират със закон търговията с криптовалута у нас . 0| 2150 |26.08.2024 Хеликоптер се включва в гасенето на пожара в Рила . 2| 2228 |26.08.2024 Зеленски: Путин е болно същество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads