Реклама / Ads
13| 3185 |12.04.2023 НОВИНИ

Екшънът с избора на шеф на НС започна. Първият опит се провали

.
Започна екшънът с избора на председател на Народното събрание. Миналият път процедурата продължи три дни и доведе до огромни скандали. Първият опит обаче се провали. След неуспешното гласуване Асен Василев предложи да има ротационни председатели на парламента и правната комисия, които да бъдат излъчени от първите две партии - ГЕРБ и ПП. Василев предложи почивка от половин час, за да може въпросът да бъде обсъден.
 

От ГЕРБ още вчера обявиха, че ще предложат Росен Желязков за шеф на парламента. Към този момент сигурна подкрепа няма. От ДПС заявиха, че биха гласували "за". От БСП посочиха, че ще се въздържат. Предолжение за председател на НС направиха и от "Възраждане". Издигнат бе адв. Петър Петров.

 

От ПП по-рано посочиха, че няма да издигнат кандидат. БСП също не издигнаха свой кандидат.

 

Адв. Петър Петров получи 37 гласа “за”. “Против” бяха 88, а “въздържали се” - 38.

 

От 231 гласували за кандидатурата на Росен Желязков “за” гласуваха 79. 8 души бяха против, а 144 се въздържаха. Предложението не бе прието.

 

Асен Василев от ПП-ДБ предложи да се взаимства от европейския модел и да има ротационни председатели на парламента между първата и втората парламентарна група. Василев поиска почивка от половин час.

 

“За съжаление това НС започва така, както започна предишното. Пред този парламент стоят много важни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател предлагаме да се направи заемка от европейския опит - двете най-големи ПГ излъчват председател на ротационен принцип. Това гарантира устойчивост на ЕП и възможността му да работи структурирано. Предлагаме механизъм, по който председателят на НС да бъде избиран на ротационен принцип между ПП-ДБ и ГЕРБ като първа и втора политическа сила, съвместно с ротация на правна комисия, което да гарантира, че ще има взаимен контрол. Формално не можем да вземем решение в такъв дух, с което това да бъде официализирано, предлагаме на всеки 2 месеца НС да взема решение с което да редува председателите на правна комисия и парламента. Намираме се в нестандартна ситуация. Това е един възможен изход от кризата, в която току що влязохме”, посочи Асен Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2981 |18.01.2023 Зарков защити Радев: Проявил трезва преценка и здрави нерви при избора на БСП за третия мандат . 21| 3771 |04.12.2022 Горанов за избора на премиер: Когато имаш в отбора си Меси, няма нужда да търсиш Ди Мария . 0| 3945 |14.11.2022 Музикалният театър се разтресе от напрежение заради избора на нов шеф . 2| 2848 |03.11.2022 Здравната комисия изиска от Меджидиев документацията по избора на имот за детска болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads