Реклама / Ads
16| 4563 |06.06.2019 НОВИНИ

Експерт: С АЕЦ ”Белене” енергията ще поскъпне 4 пъти

.
Георги Касчиев
АЕЦ ”Белене” означава 4 пъти по-скъпа енергия от тази на АЕЦ „Козлодуй“. Това обяви в ефира на БТВ експерт по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев.
 

Друга негативна последица от осъществяването на АЕЦ "Белене" е, че и сега имаме свръхизлишък на мощности. За да влезе на пазара, трябва да се изключат част от мощностите и затова ТЕЦ „Марица Изток“ 2 ще фалира до една година. Друга опасност е, че трябва да се подготвим за авария, защото районът на новата ядрена централа е в високо сеизмичен район. Премълчава се и дали бетонната площадка под АЕЦ "Белене" не е пропукана от голямото наводнение в района. Друго – отработените отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ продължават да се струпват в района на централата, която се превръща в едно ядрено бунище, което започва да носи рискове за националната сигурност", предупреди проф. Касчиев.

 

"Сумата, която беше предвидена за извозването на тези отпадъци и отработването им в Русия, са изхарчени. Така пред бъдещите поколения остава задачата да платят милиарди, за да се справят с този проблем. „Изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци са поне 50 тона тежко радиоактивни метали да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа“, разяснява експертът.

 

Той обяснява още, че след изваждането на отработеното ядрено гориво от реактора то се премества в охлаждащи басейни и след три-до петгодишен престой там се премества в междинно хранилище, където може да остане до 50 години. След това силно радиоактивният отпадък би трябвало да се преработи като се отделят плутоният, уранът и високоактивните продукти на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в метални контейнери. След това те би трябвало да бъдат погребани завинаги в подходящи специални подземни хранилища, обяснява експертът.

 

До 1989 г. използваното у нас ядрено гориво е било връщано в Съветския съюз. Година по-късно в АЕЦ "Козлодуй" се изгражда хранилище за съхранение на ОЯГ под вода. Работещите тогава шест ядрени блока годишно генерират около 90 т тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището започва да се запълва и затова се възобновява практиката за извозване на използваното гориво в Русия, където след остъкляването му, тя да започне да ни го връща за погребване след 2025 г. Това означава да се изгради подземно хранилище за високо радиоактивни отпадъци (РАО), чиято цена е около 4 млрд. евро, а може би и повече, посочва ядреният експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3988 |04.06.2019 Експерт: Задържани са над 25 педофили от началото на годината . 4| 4000 |31.05.2019 Експерт: Повишава се цената на житото . 17| 12226 |19.05.2019 Експерт: Западни анализи сочат, че зад граница се крият над 16 млрд. лв. . 20| 9798 |18.05.2019 Проф. Н. Слатински: За кинта и двайсет купуват енергията и съвестта ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads