Реклама / Ads
0| 4271 |10.03.2022 НОВИНИ

Проф. Касчиев: Страшно ще стане, ако някой пиян Ванка с танка надупчи ядреното хранилище в АЕЦ „Чернобил“

.
Георги Касчиев
Проблемът с АЕЦ „Чернобил“ е с опазването на ядреното хранилище, в което е складирано отработено ядрено гориво от последните три блока на централата. Страшно ще стане, ако някой пиян Ванка, подкара танка и надупчи стените на ядреното хранилище. Тогава ще изтече водата, която охлажда касетите, а така може да се стигне до радиоактивно изтичане, което ще има опасно отражение върху заобикалящия централата свят.
 

Това е предупреждението на ядрения експерт проф. Георги Касчиев пред Нова телевизия.


Той обясни, че отработеното ядрено гориво се съхранява в метални касети, които са складирани в своеобразен басейн, а над тях има 4 метра вода, която трябва да ги охлажда със специални системи. При спиране на тока спира и охлаждането на водата. Тогава се включват аварийно мощни компресори, които подават електричество, но те могат да работят до 48 часа. Ако аварийната ситуация продължи по-дълго, водата започва да се нагрява и постепенно да се изпарява, но този процес продължава поне няколко седмици, а през това време остава надеждата да се включи електрозахранването и охлаждането на отработеното гориво да продължи, описа технологичния процес Касчиев.


С контролирането на АЕЦ от руснаците може да се възпроизведе опасна провокация срещу Украйна. „Чернобил“ е единственото място от където може да се вземе плутоний, и то оръжеен плутоний, подходящ за ядрено оръжие. Русия и сега обвинява украинците, че разработват ядрено и биологично оръжие, без да имат доказателства. Ако количества от този плутоний се пренесат на определено място, Русия може да създаде провокация, че Украйна наистина разработва ядрено оръжие и да я компрометира в световен мащаб. Към тази хипотеза ме навежда фактът, че са изключени камерите от АЕЦ и няма възможност за наблюдение и контрол от световните организации, които седят тези процеси. Не изключвам подобна провокация от руснаците, каза още професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3694 |09.03.2022 Проф. полковник Недялков: Възможен е чеченски вариант за Русия - изпепеляване на Украйна . 0| 3075 |07.03.2022 Проф. Кунчев: Близо сме до финалната права на пандемията, но няма да стане без мерки . 0| 4280 |05.03.2022 Бивш военен аташе: Предстои най-страшното – превземане на Киев или ядрен конфликт . 0| 3771 |03.03.2022 Проф. Овчаров: Вътрешната съпротива срещу Путин не е силна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads