Реклама / Ads
2| 3999 |11.02.2020 НОВИНИ

Експерт по биоетика: По данни на СЗО 10 000 органи годишно се купуват по незаконен начин

.
Ася Паскалева Източник: Pixabay
По данни на Световната здравна организация около 10 000 органа годишно са закупени по незаконен начин. От тях около 10% е вероятно да бъдат получени чрез трафик на хора.
 

Това каза пред БНР Ася Паскалева от Българския център по биоетика по повод новината, че български гражданин е задържан в Турция за нелегални трансплантации на бъбреци. Той е бил част от група, заподозряна в търговия с органи.

 

По думите й в България проблемът не е толкова сериозен, но това е вид престъпление, трудно уловимо и затова е трудно да се измери реалния му размер“.

 

„Има определени стъпала, по които се върви. Обикновено това са хора – реципиенти с огромна нужда от орган. Те стават лесна мишена за посредници в тези операции, които от своя страна се свързват с хора, отчаяни по друг начин, готови да си продадат орган, обикновено бъбрек, за суми, които варират много, но са около 1000 евро, докато органът се заплаща на клиниката или на лекаря в размер на 25 000 – 40 000 евро, зависи в коя страна се извършва трансплантацията“, обясни Паскалева.

 

По думите ѝ най-често подобни незаконни операции се извършват в Турция, но Пакистан е също такава страна.

 

„Потенциалните медицински усложнения са огромни, рискът за хората също е много голям. Много фактори се намесват в случая… Мотивацията на всеки един участник в един такъв канал е различна. Тези, които предлагат органите се, го правят предимно по финансови причини. Тъжната истина, че след като дадат органа си и получат сумата, много често статистически това не е подобрило тяхното състояние, дори може да го влоши“, допълни Ася Паскалева.

 

Тя подчерта, че тези практики се ограничават от законодателство, но проблемът е, че то не се спазва на практика.

 

„Проблем е, че тези престъпления често са с екстратериториални размери, тоест, извършителят е в една страна, операцията може да се извърши във втора страна, донорът и реципиентът са в трети страни… Нуждата от органи е много по-голяма от наличните на пазара. Отчаяние хора винаги са готови да поемат риск и саможертва. А хора с нужда от орган са отчаяни, защото искат да оздравеят“.

 

Според Паскалева е важно да се осъзнае, че това е сериозен вид трафик, който трябва да бъде преустановен.

 

„Трябва да се подсигури и защитата на жертвите, защото те нямат смелостта да излязат и да говорят заради страх за свободата си“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5166 |10.02.2020 Започна делото за теча на данни от НАП, експертиза ще проверява как е станало . 5| 4209 |10.02.2020 НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв. за теча на данни . 9| 5431 |05.02.2020 Христо Иванов: ВСС трябва да изясни има ли данни за корупция на Миталов . 5| 4744 |31.01.2020 Русия глобява ”Фейсбук” и ”Туитър” - мълчат къде са им базите с данни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads