Реклама / Ads
3| 2211 |16.07.2024 НОВИНИ

Експерт: Евтините китайски стоки могат да са бавни убийци

.
Богомил Николов
Рискът от евтини стоки с неясен произход на пазара расте. От дрехи и играчки до храни сме заляти от стоки, които могат да ни навредят по различни начини. Европа налага мерки, които мащабните компании за евтини стоки се опитват да избягват през вратичките в законите. Тази и още теми коментира Богомил Николов, изп. директор на Българската национална асоциация Активни потребители.
 

Китайските сайтове Temu и Shein набират все повече популярност в Европаи и у нас. Онлайн магазините предлагат всякакъв вид стоки на много ниски цени, което подбива пазара като го залива със стоки със съмнителен произход и качество.

 

Много от съставките, използвани за производството на тези продукти (особено дрехите) не отговарят на мерките и регламентите за сигурност, като могат да са дори вредни за здравето. Националната асоциация Активни потребители наблюдава ситуацията отдавна.

“Европа и ЕС са местата с най-високи стандарти за стоките. Най-явни примери са детските играчки, електроуредите и други.”

 

Производителите от Китай, които искат да изнасят в Европа трябва да се съобразяват с изискванията, които имаме тук. Повечето такива “марки” имат хъбове и складове из континента които допринасят за по-бързата доставка. Стоките, които пристигат директно от Китай минават като малки пратки под 35 евро, защото те не подлежат на мита.

 

“Коварството на съставките, които се използват за направата на тези продукти са бавни убийци. Те няма да ви съборят веднага, но след време може да са пагубни.”

 

Внесено е предложение за налагане на мита върху този тип пратки, за да се избегне масовия внос на евтини стоки.

 

Богомил Николов разказва как в асоциацията се работи върху различни проекти, които да помогнат на потребителите. Той коментира още, че винаги ще има органи на властта, които и да могат да се справят с този масов проблем, няма да го направят.

 

Един от проблемите, които ни преследват от години е направата на сирене по неправилния начин. Много имитиращи продукти се наименоват като истински, което предоставя фалшива информация на потребителите и застрашава тяхното здраве.

“Пазара винаги може да се намества и да се саморегулира.”

 

Исканията на асоциацията са свързани с това да се дава яснота на потребителите за това какво си купуват и как е направено то. Николов коментира, че тяхното желание е клиентите и купувачите да не бъдат лъгани и мамени в името на това да си купят стока, която ще им навреди.

 

Друг огромен проблем при средностатистическия потребител е бързият кредит. Тези фирми продължават да мамят потребители със скрити клаузи и “макък шрифт”, с които успяват да наложат непосилни лихвени проценти. Тези компании имат безброй технологии за постигане на целите им, без да защитават потребителите си.

 

Друга популярна тема от изминалата седмица е свързана с децата, които се натровиха от бисквити със забранени вещества в състава. Николов коментира, че е много лесно да се вкара сложно наименование в етика на един хранителен продукт, който да е с неясен произход, но подари липсата на знания в областта, хората все пак да се подлъжат.

 

Какво е бъдещето на евтините стоки и ще продължат ли да заливат пазара? Как да се справим с измамните търговци? Как можем да се защитаваме от евентуални поражения от този вид стоки?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2588 |16.07.2024 ВСУ са подновили настъплението край Волчанск, след като са се прегрупирали . 2| 2166 |16.07.2024 Щабът на НАТО за Украйна ще бъде в германския град Висбаден . 23| 4485 |16.07.2024 Politico: Вицето на Тръмп означава катастрофа за Европа и Украйна . 0| 2187 |16.07.2024 Бивш шеф на НАТО: Трябва да се противопоставим на смъртоносния квартет - Китай, Иран, КНДР и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads