Реклама / Ads
0| 4187 |08.08.2016 НОВИНИ

Експерт: Има 6 потенциални инвеститори за ”Белене”

.
Проф. Атанас Тасев
Идеята за АЕЦ “Белене“ се съживява, защото тя е абсолютно реалистична. Има шестима потенциални инвеститори, няма обвързващи оферти, но интересът е очевиден. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него по-важното е, че има политическо решение.
 

В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да може да се реализират големите енергийни проекти на България. Това щяло да стане със съдействието на Европейската комисия, но не можело да се случи и без Русия.

Дни преди това премиерът поиска ясна позиция от ЕК за енергийните проекти на България и оттам отговориха, че дават зелена светлина, при условие, че се спазва законодателството на ЕС.

"Имаше референдум и той беше в полза на проекта, но по решение на парламента проектът беше замразен. Това, което казва Борисов, е доказателство, че има политическа воля това да се случи. Рано е да гадаем конкретно за инвеститорите", коментира още Тасев пред БНР.

По думите му проектът е многомилиарден и вероятно е хората да не идват да се упражняват. Ако не развием ядрената енергетика, ще изпаднем от клуба на ядрените държави, допълни експертът. Според него на фона на климатичните промени ядрената енергетика става безалтернативна. Във всяка система има предел на ръста, подчерта още Тасев.

Газовият хъб "Балкан" също отново идва на дневен ред, правят се стъпки, които отдавна трябваше да бъдат предприети, подчерта той.

Според него в много отношения вече има конкретни резултати, не обещания и прогнози.

"На утрешната среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се говори за половината от "Турски поток", което увеличава шансовете за другата част – "Южен поток". Имаме възможност ефективно да транзитираме газ. Съществуват логически предпоставки "Южен поток" да се осъществи поне с една тръба, може даже да са две", каза експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4560 |27.07.2016 Халаф: Джихадистка библиотека привлича потенциални терористи . 0| 4320 |22.07.2016 Експерт: С градския тероризъм ИДИЛ всява паника . 0| 5234 |14.07.2016 Дончев: Инвеститори проявяват интерес към АЕЦ „Белене” . 0| 4014 |14.07.2016 Експерт: Парламентът прави ключови назначения задкулисно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads