Реклама / Ads
4| 2560 |23.09.2024 НОВИНИ

Експерт на ООН: Никой не е защитен от репресиите в Русия

.
Източник: БГНЕС
"Никой не е защитен“ от репресиите в Русия, алармира днес експертка на ООН, като поясни, че ситуацията се е влошила още повече от миналата година, информира Франс прес.
 

Положението "се влоши значително след доклада ми от миналата година и сега страната се управлява от насърчавана от държавата система на страх и наказания, включително безнаказано използване на изтезания“, изтъкна на пресконференция Мариана Кацарова, специален докладчик на ООН за състоянието на правата на човека в Русия.

 

Тя представи новия си доклад, който ще бъде обсъден утре от Съвета на ООН по правата на човека в Женева.





Повтаряйки числа, вече споменати в началото на август от група експерти на ООН, докладчикът, който е упълномощен от Съвета по правата на човека, но не говори от името на организацията, заяви, че в момента в Русия са задържани "повече от 1300 политически затворници“.

 

"Много от тях са подложени на изтезания или условията им на задържане са равносилни на изтезания и малтретиране“, подчерта Кацарова, според която "смъртта на Алексей Навални през февруари, докато е бил задържан в затвора, е само един от примерите за бруталното отношение към политическата опозиция“.

 

Накратко, "репресиите са се засилили от миналата година насам“, отбеляза докладчикът, който не е имал разрешение да посети Русия и който твърди, че правозащитници, журналисти и политически фигури са "преследвани и затваряни все по-често“.

 

"Полицейското насилие се толерира. Произволните арести и задържания са повсеместни. Условията на задържане са се влошили, като са се увеличили случаите на изолация и смърт при задържане, използвани особено срещу политически затворници“, обясни Кацарова.





Тя обърна внимание и на "масовото наблюдение в интернет“, което недвусмислено демонстрира, че "руските власти преследват дисиденти, противници на войната и правозащитници не само физически, но и чрез интернет“, така че "никой не е защитен“.

 

Кацарова каза още, че фокусът на нейния доклад са „нарушенията на гражданските и политическите права, особено във връзка с антивоенните настроения, които руските власти се опитват да заглушат“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 2422 |23.09.2024 Борисов: За първи път сложихме и кметовете в листите на предстоящите парламентарни избори . 2| 2288 |23.09.2024 Заради листовките за продажба на райски газ: Общинска полиция и СДВР затягат охраната около училища в София . 3| 2581 |23.09.2024 Зеленски: Следващите месеци ще бъдат критични във войната между Русия и Украйна . 29| 2723 |23.09.2024 Първан Симеонов: Често се говори, че българинът е русофил на фона на други европейски страни, но по-скоро е германофил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads