Реклама / Ads
1| 3722 |24.03.2020 НОВИНИ

US експерт опроверга Тръмп, че има лекарство срещу COVID-19

.
Водещият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи (вдясно) публично опроверга президента Доналд Тръмп, че две лекарства срещу малария са ефективни и в борбата с коронавируса. Но масовото им изкупуване застрашава пациенти, болни от ревматоиден артрит и лупус, да не могат да се лекуват
 

На брифинг в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп ентусиазирано и многократно изрази подкрепа за две използвани от доста време в борбата срещу малария лекарства. Все още не е доказано дали действат срещу коронавируса, но са в ход клинични изпитания. "Аз съм умен човек", заяви Тръмп, но призна, че не може да прогнозира дали лекарствата ще проработят. „Имам добро предчувствие! Ще видим. Ще разберем скоро".

 

Водещият американски специалист по инфекциозни болести, д-р Антъни С. Фаучи, деликатно - но убедително - се дистанцира от това, като обясни, че има само смехотворни доказателства, че лекарствата - хлорохин и хидроксихлорохин - може да са ефективни. "Президентът е оптимист и има добро предчувствие", каза д-р Фаучи, който е ръководител на Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания. Той изрично подчерта, че е учен. И настоя: "Казвам, че може да бъдат ефективни".

 

Eнтусиазмът на Тръмп за двете лекарства засилва притесненията сред лекари и пациенти с лупус и други заболявания, които разчитат на тези медикаменти. Идеята, че стари лекарства за малария могат да проработят и срещу коронавируса широко се разпространяват в последните седмици, а това предизвиква недостиг, тъй като хората се втурват към аптеките. "Ревматолозите са гневни на свръхрекламата, която тече на лекарството", казва д-р Майкъл Локшин от болницата за специализирана хирургия в Манхатън. "Има интерес към него и буквално през няколко минути ни се обаждат пациенти, които се опитват да си го набавят".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4309 |19.03.2020 IT експерт: Изкуствен интелект ще следи за достоверността на постове в Туитър . 2| 3904 |18.03.2020 Пиар експерт: Ще можем ли да минем по-страшна зараза? . 11| 5200 |17.03.2020 Пиар експерт: Хотел "Берлин" би свършил идеална работа с настаняване на случаи на Covid-19 . 1| 4196 |16.03.2020 Експерт: Коронавирусът засяга от деца до възрастни хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads