Реклама / Ads
0| 5523 |07.09.2024 НОВИНИ

Експерт разкрива колко излиза покупката на имот в Гърция

.
Имот в Гърция
Имотите в Гърция поскъпнаха с близо 50% за последните 3 години, казва пред "Марица" Мария Василковска, брокер, чията фирма се занимава изключително с продажба на имоти в най-близките до Българи части на гръцкото море.
 

Тенденцията е ясна - вдигат се цените и вероятно това пречи на още по-голям брой сделки, защото интерес не липсва. Но ясно е, поскъпнаха строителни материали, въобще животът като цяло. И това се отразява върху цените на морските имоти в Северна Гърция. За 3 години може би поскъпването при тях е 50 процента, обясни брокерът.

 

По думите й най-лесно се продават апартаментите. Българите ги купуват с цел да почиват за някакъв период, а през останалото време да ги отдават под наем. Много рядко ги взимат изцяло за свое ползване. По нейни данни във въпросните райони къща с 3 спални, на максимум втора линия, може да се купи от 200 000 евро нагоре. За сравнение миналата година цената започваше от 150 000 евро, казва Василковска.

 

Определено има и засилено търсене на бизнеси от страна на българите. „Да уточня, заведения не се продават като земя и недвижимост. Преотстъпва се бизнес. Тук му казват продажба на „въздуха“, тоест, дават ти възможност да въртиш заведението. Но трябва да се внимава. Защото не може да дадеш 100 000 евро за нещо със стари мебели, което тепърва трябва да обновяваш и оборудваш. Нали трябва да е чисто и ново, за да дойдат хората. Но търсене има. Заведения до 50 000 евро за „въздух“ се взимат сравнително бързо. Това е еднократна такса.

 

Иначе масово договорите за наем в момента са стандартно за 3 години. Наемите вървят отделно - към 1000 евро месечно. Говорим за нормално заведение“, споделя брокерът.

 

Според нея цените на имотите у нас и в Гърция са почти изравнени. „Излиза между 1200 и 1500 евро на квадрат тук, но в завършен вид - подови настилки, бани, кухни, интериорни врати, контакти, ключове, т.е. липсват само уреди и мека мебел. Задължително градините са озеленени и с пътеки, ако има дворче“, обяснява експертът.

 

Цената на земеделската земя пък тръгва от 13 000 евро нагоре за парцел от 400 квадрата. „Говорим до 200 метра от брега. Същата земя в регулация вече стартира от цена 100 000 евро. Статут не може да бъде променян. Но хората купуват и земеделска земя, поставят си каравани.“, обяснява брокерът.

 

По думите й обаче гръцките банки не дават кредити на чужденци, а имоти там се купуват с кредити от български банки, като се ипотекират апартаменти или къщи само в България. Не знам защо, банката изисква документи и на апартамента, който ще бъде купен в Гърция, посочи тя.

 

Българите търсят и скъпи имоти в Гърция - хубави къщи, от 600 000 до около 1 милион евро. Сред купувачите на първо място софиянците. В района на Кавала на второ място са хората от Благоевград, Петрич, Кресна, Сандански. От другата страна към Серес - след софиянци идват пловдивчани, бургазлии и варненци.

 

Купувачите на ново строителство са 80 процента българи. Останалите 20 включват гърци, германци и всякакви други народности за цвят. Наемите също растат - ако един апартамент преди 3 години се даваше за 65 евро на вечер, сега върви по 120.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2392 |07.09.2024 Тридневен фестивал „На хармана“ в Харманли . 7| 2212 |07.09.2024 Румен Радев: Раднево заслужава да се запази като енергийното сърце на България! . 3| 2198 |07.09.2024 Присъдата на Тръмп ще е след изборите . 53| 8095 |07.09.2024 Патриарх Даниил тежко болен ли е?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads