Реклама / Ads
2| 5251 |30.11.2014 НОВИНИ

Експерт: Софтуерът на съдилищата в България е лесен за манипулиране

.
Веселин Величков
„Софтуерът, който използват съдилищата в България, е много лесен за манипулиране. Всяко 10-годишно дете може да направи толкова разпределения, колкото са необходими, за да се падне посоченият съдия за определено дело”, каза в студиото на Нова телевизия Васил Величков, експерт по ИТ технологии към вицепремиера Румяна Бъчварова.
 
Това той сподели във връзка с проверка на казуса с избора на съдия по делото на КТБ.

Той обясни, че чисто технически делата трябва да се разпределят по реда на постъпването им в системата, въвежда се номер на делото, след това се натиска бутон и се определя съдия. Проблемът е, че след като стане разпределението, протоколът трябва да се качи в определена секция на съда, а това става с нати5скане на втори бутон и тогава между двете натискания се правят манипулациите.

Според Величков данните за разпределението се пазят само на локалния компютър и могат да се подменят постоянно без да се оставят следи. „Принципът е - правите разпределение, не ви харесва избора, правите следващо и така, докато се падне правилния съдия. Едва след това се качва правилния протокол на сървъра”, поясни експертът.

Той бе категоричен, че в случая с КТБ не е имало срив на връзката, очевидно просто протоколът е бил качен, след като е постигнат нужния резултат. "Няма преки следи, но чисто технически не е имало начин данните да не се качат на сървъра. Но какво точно е правено не може да бъде доказано4, смята Величков.

Проверката по случая с КТБ и разпределението на съдиите не е първа. Същите резултати е показала и предишна проверка, но мерки не са взети, стана ясно още от разговора с експерта в студиото на телевизията. Той посочи, че авторът на този софтуер е в чужбина и няма никаква връзка с него, като връщането му в страната е неизвестно кога ще се случи.

Величков не отрече, че е възможно този човек да е създал и алтернативна програма, която да позволява манипулирането, дори без изпълнение на операцията няколкократно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5139 |27.11.2014 Експерт: Трудно е да се направи оптимистична икономическа прогноза за следващата година . 2| 5316 |27.11.2014 Експерт: Реклама или некадърност, а не спящи клетки на радикален ислям . 13| 5866 |23.11.2014 Експерт: А някой запита ли се защо даваме подкупи на КАТ? . 0| 4626 |12.11.2014 НС прие годишния доклад на ВСС за прилагането на закона и за дейността на съдилищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads