Реклама / Ads
3| 4699 |27.10.2020 НОВИНИ

Експерт: Студентите не могат да заместят медицинските сестри

.
Източник: архив
Лично мнение Днес за пореден път бяхме свидетели на високомерното и пренебрежително отношение към медицинските сестри. Проф. Генчо Начев в ефира на БНТ публично оповести, че професионалните умения на една медицинска сестра могат да бъдат придобити от студенти по медицина за две седмици.
 

Също така призна, че в ръководената от него болница студенти по медицина, които са назначени на длъжност болногледач работят като медицински сестри и се справят чудесно. Той изрази задоволство, че половината от т. нар. професионалисти по здравни грижи в лечебното заведение са заменени със студенти по медицина и по този начин е решен проблема с липсата на медицински сестри. В същото време призна, че това е практика от години и не касае епидемичната ситуация, защото в ръководената от него болница няма настанени пациенти с Ковид 19.

 

Такава е картината и в други лечебни заведения, особено в столицата. Години наред работодателите заобикалят законите с мълчаливото съгласие на контролиращите органи. Пациентските организации не се интересуват от този проблем. Очевидно и самите пациенти не намират нищо притеснително в това. Медицински сестри няма, няма и желаещи да изучават професията. С този факт за пореден път ще се оправдае липсата на реакция от институциите към признанието в ефир за нарушаване на законите в страната ни. Законът е врата в полето. Даже поради тревожната обстановка в страната на много хора подобни разсъждения ще се сторят дребнави.


Изказването на проф. Начев внушава, че болниците могат да работят и без медицински сестри. За две седмици ще подготвят студенти и няма да има проблем с липсата на медицински сестри. Няма и намек за това как медицинските сестри могат да бъдат задържани на работните си места и как да бъдат стимулирани млади хора да влязат в професията. Подобни мисли, разсъждения и „стратегии“ години наред слушахме и от управляващи и от опозиция.


Ако пламне „пожар“ го гасим и приключваме.
Моите уважения към студентите, прекрасните млади хора, които искат да се посветят на медицината и имат желание да работят и да учат едновременно. Те имат своето място в болничните отделения, но не могат да заменят медицинските сестри.
Медицинските сестри в България са на работните си места, защото професионалното им достойнство и морал не позволяват да предприемат радикални действия в момент, в който здравеопазването се задъхва от липса на персонал.


След години отхвърляни мнения и обосновани предложения от съсловната организация към законодателната и изпълнителната власти за преодоляване на кризата с намаляващия брой медицински сестри, стигнахме до момента, в който системата на здравеопазване да бъде принудително регулирана от пазара без изисквания за правила и стандарти. В един момент дори да получат високи заплати медицинските сестри няма да останат на работа, защото са изтощени.


Пишейки това си давам сметка, че от „висините“, които обитават проф. Начев и подобните нему ръководители на практика съм невидима. Не очаквам реакция, но ги призовавам: Слезте на земята! Оценете реално ситуацията и си отговорете на въпроса: „Могат ли болниците да работят без медицински сестри?“. Ако не, то защо най-накрая не вземете работещо решение за увеличаване на заплатите им и не изразите заслужена благодарност за труда им?

 

Петя Недкова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11312 |25.10.2020 Пиар-експерт: Няма да коментирам каква трагична некомпетентност и организионен хаос наднича зад новината за Борисов . 10| 5389 |22.10.2020 Студентите излизат на втори протест срещу Борисов и Гешев . 4| 7440 |16.10.2020 Васил Гарнизов: С включването на студентите възпалението обхваща нови части на общественото тяло . 21| 6478 |15.10.2020 Ден 99: Студентите се включват в гражданските протести ден преди Великото народно въстание V /видео на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads